WK JUDO. Nikiforov sneuvelt in kwartfinales, maar mag naar herkansingen

Print
WK JUDO. Nikiforov sneuvelt in kwartfinales, maar mag naar herkansingen

Foto: BELGA

Toma Nikoforov (-100 kg) moet het op het WK judo in Boedapest in de herkansingen opnemen tegen de vice-olympisch kampioen van Rio, de Azerbeidzjaan Elmar Gasimov. De Fransman Teddy Riner lijkt bij de +100 kg op weg naar een negende wereldtitel.

Nikiforov slaagde er in Boedapest in de categorie tot 100 kg niet in de halve finales te bereiken. Hij moest in kwartfinales zijn meerdere erkennen in de Nederlander Michael Korrel, die won met twee waza-ari's. Onze landgenoot mag wel naar de herkansingen. Eerder had Nikiforov gewonnen van achtereenvolgens de Roemeen Valentin Radu (met ippon), de Kazak Maksim Rakov (met waza-ari) en de Egyptenaar Ramadan Darwish (met ippon) verslagen. Nikiforov is de laatste Belg die in actie komt in Boedapest.

Nikiforov was na zijn verlies zwaar ontgoocheld. Het stoorde hem vooral dat de Azeri kon scoren met een techniek, die hij verwacht had van zijn tegenstrever. Onze landgenoot wist vooraf dat het een zware kamp zou worden tegen Gasimov. "Wij stonden al vier keer tegenover mekaar. Twee keer kon ik winnen en twee keer won hij", verklaarde de 24-jarige Brusselaar. "Wie eerst kan scoren, wint de kamp. Dat was vandaag niet anders. Het stoort mij vooral dat ik geklopt werd met een techniek die ik van mijn tegenstrever verwachtte. Nochtans was ik in een goede dag en conditioneel was ik top. Maar het heeft dus niet mogen zijn. Een zevende plaats op een wereldkampioenschap is een resultaat waarvoor ik niet naar Boedapest ben gekomen. Daar ben ik echt niet mee tevreden".

Naar herkansingen

Op weg naar mogelijk brons moet de 24-jarige Nikiforov (IJF 17) nu voorbij de huidige nummer vijf van de wereld, Elmar Gasimov (26), die vorig jaar ook al de IJF Judo World Masters in het Mexicaanse Guadalajara op zijn naam zette. Bij winst volgt de winnaar van de halve finale tussen de Georgiër Varlam Liparteliani (IJF 16) en de Azeri Elkhan Mammadov (IJF 3), die beiden een indrukweekend palmares hebben opgebouwd. Liparteliani (28) werd al drie keer Europees kampioen. Mammadov is de regerend Europees kampioen en werd in 2013 in Rio wereldkampioen.

De Franse tweevoudig olympisch kampioen (Londen en Rio) en 8-voudig wereldkampioen Teddy Riner (28) won in Boedapest zijn vier kampen voor de halve finale andermaal allemaal met ippon. In die halve finale neemt hij het op tegen de Georgiër Guram Tushishvili (22), die eind april in Warschau Europees kampioen werd. Riner is in Boedapest trouwens nog de enige overblijvende regerend olympisch kampioen, die nog wereldkampioen kan worden.