Fit & Gezond

Waarom we bang zijn in het donker

Print
Waarom we bang zijn in het donker

Alleen in het holst van de nacht een film bekijken terwijl de wind tegen de ramen slaat: sommigen onder ons kruipen bij de gedachte al snel onder hun veilige deken. Maar waarom zijn we precies bang als het donker is? Psychologen leggen het uit.

“De voorbije vijftig tot 100 jaar veranderde de perceptie over zwart”, zegt Leatrice Eiseman, kleurenspecialist en directeur van het Pantone Color Institute. “Tientallen jaren geleden werd zwart voornamelijk geassocieerd met verdriet en de dood. Nu wordt het gezien als een sterk kleur binnen de modewereld dat macht en kracht uitstraalt. Wie vandaag kiest voor zwart doet dat om verschillende redenen: je wil je figuur wat verdoezelen, wil opgaan in de menigte of wil er net luxueus uitzien. Het hangt allemaal af van de betekenis die je aan de kleur geeft.”

Verdringen

Maar tegelijk zal zwart ons altijd ergens angst inboezemen. “Zwart is de kleur van de nacht”, zegt Martin Antony, professor psychologie aan de Universiteit van Toronto (Canada). “Het is de kleur die alle andere kleuren kan verdringen. Als het donker is, zien we geen hand voor ogen. We kunnen niet meer waarnemen wat er om ons heen aan het gebeuren is. We weten zelfs niet meer of we alleen in de ruimte zijn. Mensen vertrouwen nu eenmaal op hun visuele zintuigen om zich te beschermen tegen gevaar. Maar een donkere nacht neemt onze zintuigen af en maakt ons kwetsbaar. We worden bang omdat we niets meer weten of zien. Bang omdat het donker is.”

Maar er zijn nog factoren die onze angst voor zwart en donkere nachten verklaren. “We zijn niet alleen bang van de nacht of zwart omdat het onze visuele zintuigen wegneemt”, zegt Anthony. “Wie in het verleden een negatieve ervaring had in het donker, ik denk daarbij aan een aanranding op straat in het holst van de nacht, zal sneller bang worden in het donker. Ook het kijken van griezelfilms kan de angst versterken.”

Anthony wordt hierin bijgetreden door Eiseman. “Zwart wordt vaak geassocieerd met het onbekende omdat het ons ‘blind’ maakt voor de ruimte en gebeurtenissen om ons heen. Dat kan potentiële gevaren met zich meebrengen waardoor we angstig worden. Maar gelukkig bestaat er nog zoiets als een nachtlampje of lichtschakelaar.”

Niet te missen