Neos Zutendaal reist naar Noord-Frankrijk

Print
Zutendaal - Van 29 tot 31 augustus bezocht Neos Zutendaal de mooiste plekjes in het Hauts-de-France. Het werd een kennismaking met een stukje oude Vlaamse cultuur in Noord-Frankrijk.

In Rijsel en Arras maakten de reizigers van Neos kennis met historische steden, hun majestueuze gebouwen, imposante pleinen en onderaardse gangen. Onderweg keken 32 Zutendaalnaren met ontzag naar de vele oorlogsbegraafplaatsen en hun witte zerkjes als stille getuigen van onnoemelijk oorlogsleed. Ze hielden halt in Saint Omer om er La Coupole te verkennen, de vreselijk grote raketlanceerbasis van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook het rijke industriële verleden werd van nabij bekeken. In Roubaix, de stad met duizenden fabrieksschoorstenen, restanten van een vergane textielindustrie, wordt de ontwikkeling van deze nijverheidstak op aanschouwelijke wijze tentoongesteld. Men demonstreert er de evolutie van de door boeren met de hand aangedreven weefgetouwen tot de supermoderne exemplaren die uiteindelijk de teloorgang van de werkgelegenheid inluidden. En toch liet men het niet aan het hart komen.

’s Avonds werd verbroederd, want gezelligheid en kameraadschap stonden voorop tijdens deze vakatnie. In Roubaix werd het art-deco zwembad bezocht met zijn wondermooie schilderijen. Op artistiek gebied was het nieuwe Louvre museum van Lens een waar hoogtepunt. Tussendoor was het heerlijk tafelen en gezellig feesten.

De driedaagse werd afgerond met een passende afsluiter: een bezoek aan het gebied waar de Groote Oorlog zoveel vreselijkheden heeft veroorzaakt. Het Passchendaele museum van Zonnebeke herinnerde de clubleden aan de droom vrede te vereeuwigen.

Neos Zutendaal presenteert op donderdag 7 september om 14 uur in het parochiecentrum haar gevarieerd jaarprogramma. Bent u geïnteresseerd? Kom zeker even luisteren, maar geef vooraf een seintje aan Marie-Louise Leenders (089/650058)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio