Celebs

Deense universiteit biedt het vak ‘Beyoncé’ aan

Print
Deense universiteit biedt het vak ‘Beyoncé’ aan

Foto: AFP

Dat Beyoncé een van de meest invloedrijkste personen ter wereld is, is ook de universiteit van Kopenhagen niet ontgaan. Vanaf volgend academiejaar biedt de universiteit het vak ‘Beyoncé’ aan. Het enthousiasme bij de studenten is alvast groot.

De faculteit voor Kunstwetenschappen en Culturele Studies biedt vanaf volgend academiejaar het vak ‘Beyoncé, gender en ras’ aan. Al 75 nieuwsgierige maar dolenthousiaste studenten hebben zich aangemeld bij professor Erik Steinskog, die het vak zal doceren. ‘Het werk van Beyoncé kan wetenschappelijk benaderd worden”, zegt Steinskog aan de Deense televisiezender TV2. “We gaan haar liedjes en videoclips analyseren en we focussen daarbij op de seksualiteit en het ras. We willen met het studievak de aandacht vestigen op het zwarte, feministische gedachtegoed, iets wat in Denemarken en de rest van Scandinavië nog niet bekend is.” Door de massale belangstelling is de professor genoodzaakt om te verhuizen naar een grotere aula.

“We mogen de kracht van Beyoncé niet onderschatten”, zegt Steinskog. “Door haar muziek laat ze ons zien in wat voor een wereld we leven. We kunnen er niet om heen: ze is een van de grootste supersterren van onze tijd. Zelf ben ik ook een grote fan want zeg nu zelf: ze is zo ongelooflijk goed in wat ze doet. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van haar.”

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat een buitenlandse universiteit een ongewoon vak aanbiedt. Aan de Amerikaanse Rutgers Universiteit in de staat New Jersey doceerde men enkele maanden geleden al een gelijkaardig vak over Beyoncé. De Universiteit van Virginia gaf dan weer een vak over de populaire serie ‘Games of Thrones’ en de Britse Universiteit koos voor een vak rond ex-voetballer David Beckham.

Niet te missen