Studente die per ongeluk bijna 1 miljoen uitkering kreeg, begon het helemaal op te shoppen. Nu riskeert ze zware straf

Print
Studente die per ongeluk bijna 1 miljoen uitkering kreeg, begon het helemaal op te shoppen. Nu riskeert ze zware straf

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

850.000 pond. Maar liefst 925.000 euro. Zo veel geld stond er plots op de rekening van een 27-jarige studente. Een vergissing van de universiteit, want normaal gezien kreeg ze een uitkering van 85 pond, 92 euro voor eten en boeken. Ze had maar recht op een bedrag van vier nulletjes minder, maar de Zuid-Afrikaanse Sibongile Mani liet het niet aan haar hart komen. In 73 dagen tijd soupeerde ze al een groot gedeelte ervan op. Nu krijgt de zaak een staartje.

Een blunder van het uitbetalingskantoor Intellimali, zo bleek. Dat besefte Mani, die voor accountant studeert aan de Walter Sisulu Universiteit in Mthatha, maar al te goed. Ze was een toegewijde studente, een leider op de campus, maar toch besloot ze alles op het spel te zetten. “Ik heb de fout niet gemaakt, hé”, zei ze tegen de Daily Dispatch.

Als Assepoester

Plots onderging Mani een transformatie zoals die van Assepoester. Ze droeg van de ene op de andere dag merkkleding, ging naar de duurste kappers en kocht een gloednieuwe iPhone 7. Bij haar vrienden gooide ze met geld en op feestjes kocht ze altijd de duurste whisky. Af en toe nam ze haar vrienden zelfs mee op het vliegtuig om naar de grootste evenementen te gaan. Dat deed ze terwijl iedereen in haar dichte omgeving wist dat ze normaal een relatief kleine uitkering kreeg.

Gevat na winkelen in de SPAR

De bal ging pas echt aan het rollen toen de studente achteloos haar rekeningetje liet liggen in de SPAR. Daarop zagen de winkelbediendes dat er meer dan honderdduizenden ponden op haar rekening stonden. Zij besloten om de studentenraad in vertrouwen te nemen, die de zaak uitpluisden. En tot de constatatie kwamen dat ze eigenlijk gewoon het geld van andere studenten met een uitkering aan het opsouperen was.

Toen ze dat doorhadden, was het kwaad echter al geschied. Mani had maar liefst een gemiddelde van 700 euro per dag opgedaan. In het totaal mist er 50.000 euro. “We zijn in shock. Ze protesteerde zelf nog mee toen niet zo lang geleden bleek dat er heel wat studenten geen uitkering zouden krijgen, omdat er te weinig geld was in de fondsen”, zegt de studentenvereniging. “Dat geld is bedoeld voor eten en boeken. Niet voor onnuttige overdreven chique dingen.”

“Ze moet alles terugbetalen”

De straffen zijn duidelijk: ofwel betaalt Mani alles terug, ofwel vliegt ze in de cel. Van zodra ze doorhad dat er een ongewoon hoog bedrag op haar rekening was gestort, had ze moeten stoppen met het te gebruiken. Nu is het fraude en diefstal. Ze riskeert een gevangenisstraf van maar liefst 15 jaar, aangezien ze geen werk heeft om het geld terug te betalen.

De studente zelf schreef een Facebookbericht neer waarin ze beweerde dat ze met het geld wel naar de autoriteiten was gestapt. “Mijn naam is ten schande gebracht op sociale media. Ik ben een slecht mens, zeggen ze, iemand die het geld van andere studenten heeft gestolen. Ze noemen me een dief. Maar we weten allemaal dat er waarheid en leugens zijn in zo’n verhalen. Ik heb er echt wel spijt van, hoor.”

Aan het einde van de post beloofde ze haar kant van het verhaal te vertellen. Maar dat deed ze nooit. Mani is weggevlucht van de campus en heeft haar Facebook pagina geannuleerd.