DE KERN

“Als de maatregelen minder opleveren dan voorspeld, dan is er straks een herfstakkoord nodig om dat van de zomer recht te trekken”

Print
“Als de maatregelen minder opleveren dan voorspeld, dan is er straks een herfstakkoord nodig om dat van de zomer recht te trekken”

Foto: HBvL

Vrijdag was niet alleen de eerste ‘werkdag’ voor de scholieren, ook de federale ministers zijn weer samengekomen voor hun eerste ministerraad. Dat was van het zomerakkoord van 26 juli geleden. Intussen is er nog heel wat werk om dat akkoord in concretere afspraken, regels en wetten te gieten. Daar zijn ze in allerlei kamertjes mee bezig.

Vooral rekenen moeten ze, want Europa wil de cijfers in oktober hebben. Tegen het winterse januari moet dat zomerakkoord ook ingaan, intussen moeten we wel nog de herfst doorkomen die niet alleen in vakbondskringen heet zou kunnen worden. Politicoloog Carl Devos had al meteen na het akkoord gewaarschuwd voor de gevolgen van foute schattingen.

Als de maatregelen minder opleveren dan voorspeld, dan is er straks een herfstakkoord nodig om dat van de zomer recht te trekken. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft zich al eerder deze week laten ontvallen dat de effectentaks ‘een echt kluwen’ is en dat de schattingen van de Nationale Bank en van bankenkoepel sterk uiteenliggen.

Nochtans is daar in het zomerakkoord welgeteld 254 miljoen voor ingeschreven, alleen weet niemand hoe ze dat nu precies hebben berekend. Die uitleg van Van Overtveldt was al genoeg voor een stevige waarschuwing van Kris Peeters (CD&V). “Dat hij maar zorgt dat die genoeg opbrengt”. Zelf moet Peeters trouwens ook nog voor 90 miljoen euro aan nieuwe besparingen bedenken.

Maar tot een nieuwe clash tussen CD&V en N-VA zoals die van de Paasvakantie met Zuhal Demir in een bijrol, zal het deze keer niet komen. Daarvoor beseffen beide partijen maar al te goed dat ze tot samenleven veroordeeld zijn.

Van Overtveldt moet nog achter ander geld aan: genoeg om de verlaging van de vennootschapsbelasting budgetneutraal te maken. Daarvoor heeft hij zelfs 34 maatregelen nodig. Ook daarvan kan je op voorhand de ‘opbrengst’ niet inschatten, zegt Van Overtveldt zelf.

Ook voor pensioenen staan er nog een paar verontrustende cijfers in de kolom ‘andere maatregelen’ van de weliswaar onofficiële budgettabellen. Dat de regering geld haalt bij wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan, vindt al wie dat niet heeft, niet erg. En degenen die dat geld wel hebben, komen voor die 750 euro, wellicht niet op straat. Van de honger omkomen doen ze ook niet. Voor een huis dat amper de helft van een half miljoen euro waard is, betaal je al veel sneller 750 euro onroerende voorheffing.

De vakantie is gedaan, dus is het tijd om te tellen én om een vak financiën in te voeren in de scholen, al is het maar om politieke beloftes meteen te doorgronden.