Orkaan Irma, opvolgster van Harvey, wint aan kracht en is “extreem gevaarlijk”

Het water van tropische storm Harvey staat nog metershoog of er dreigt al een nieuwe gevaar aan de horizon. Irma, de opvolgster van orkaan Harvey, bevindt zich momenteel in het oosten van de Atlantische Oceaan, voor de kusten van West-Afrika, en is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 2. Dat heeft donderdag het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) meegedeeld. Het NHC waarschuwt dat ook Irma “extreem gevaarlijk” is.

adm

Momenteel is Irma nog een ‘storm’, maar als deze volgens de verwachtingen aan kracht toeneemt zal deze een orkaan worden. Als het zover komt, zal Irma de vierde orkaan van dit hurricane-season zijn. Voorts is het echter wel nog te vroeg om te voorspellen of Irma, net als Harvey, aan land zal gaan. De verschillende weermodellen voorspellen heel uiteenlopende paden, al baart de hoge temperatuur van de golf van Mexico verschillende meteorologen ernstig zorgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Irma, de opvolgster van orkaan Harvey, bevindt zich momenteel in het oosten van de Atlantische Oceaan, voor de kusten van West-Afrika. Dat heeft donderdag het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) meegedeeld. Het NHC waarschuwt dat ook Irma “extreem gevaarlijk” is.

Irma verplaatst zich aan 17 kilometer per uur richting west-noord-west en produceert windsnelheden tot 155 kilometer per uur. Mogelijk groeit de orkaan donderdagnacht uit tot eentje van categorie 3 (op een schaal tot vijf).

Een waarschuwing is nog niet gelanceerd. Irma zit momenteel op 1.000 kilometer van Kaapverdië en is nog ver verwijderd van de eerstvolgende landmassa

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Noodfondsen

Het Witte Huis heeft aan het Congres gevraagd om noodfondsen vrij te maken voor de slachtoffers van orkaan Harvey. Dat heeft adviseur binnenlandse veiligheid Tom Bossert donderdag aangekondigd tijdens een persconferentie. Door de orkaan en het noodweer dat die met zich meebracht, raakten naar schatting 100.000 woningen beschadigd, terwijl al 39 mensen het leven lieten.

© REUTERS

Zowat 7.000 patiënten werden geëvacueerd uit ziekenhuizen in Beaumont, Texas, waar geen watertoevoer meer is nadat een pompstation was ondergelopen. 120.000 mensen zaten zonder water in de Texaanse stad.

Harvey

Harvey kwam vorige week vrijdag aan land als een orkaan van categorie 4 (op een schaal van 5), en bracht een recordhoeveelheid regen met zich mee, wat leidde tot catastrofale overstromingen. Op sommige plaatsen viel op enkele dagen tijd tot 1.250 liter water per vierkante meter, een record voor het Amerikaanse vasteland. De hulpdiensten hebben duizenden mensen geëvacueerd; 30.000 mensen zochten onderdak in noodopvangcentra.

Vicepresident Mike Pence bracht donderdag een bezoek aan de getroffen gebieden in Texas. In Rockport verklaarde hij dat het Amerikaanse volk de slachtoffers steunt. “We zijn hier vandaag voor jullie, we zullen hier morgen zijn”, aldus Pence. Hij dankte ook de hulpverleners “die op dit moment bewoners redden uit gevaarlijke situaties”, en stelde ook dat hij er samen met verschillende kabinetsmedewerkers over waakt dat de federale middelen optimaal worden ingezet om de staat te helpen.

De gouverneur van Texas Greg Abbott riep zondag uit tot een “dag van gebed” voor alle mensen die getroffen zijn door het noodweer.