© rr

Veganistische ouders: “rechtstreeks in slecht daglicht geplaatst alsof we onze kinderen niet geven waar ze recht op hebben”

Nadat recent enkele onderzoekers beweerden een link te kunnen leggen tussen kinderen die veganistisch opgevoed worden en ondervoeding en zelfs vormen van kindermishandeling trekken enkele tientallen veganistische ouders aan de alarmbel. In een open brief vertellen ze over hun levensvisie, maar vooral ook de dagelijkse strijd die ze moeten voeren om een bepaald eet- en leefpatroon aan te houden. “We worden rechtstreeks in een slecht daglicht geplaatst tegenover onze familie, kennissen en het gehele land.”

mige

“We zijn allen ouders die er bewust voor kiezen onze kinderen veganistisch op te voeden. Dat betekent dat we geen dierlijke producten wensen te consumeren en een volledig plantaardig dieet nastreven, ook tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding, en dit ook aanbieden aan onze kinderen”, steken de ouders in de open brief van wal.

“De laatste tijd verschijnen er verschillende berichten in de media, waarin deskundigen aan het woord worden gelaten. Veganisme zou gevaarlijk zijn voor baby’s, moeders en jonge kinderen. Het zou leiden tot ondervoeding en gaat gepaard met beelden uit ontwikkelingslanden en zelfs kinderen die gedwongen worden urine te drinken. En dat allemaal door een ‘gezondheidshype’ of een ‘extreme ideologie’ genaamd veganisme.

De deskundigen in deze artikels gaan hun boekje zwaar te buiten. Het zijn immers geen wetenschappelijke studies, maar een zeer beperkt aantal anekdotes die de basis vormen van deze communicatie. Terwijl het gaat over enkele onverantwoordelijke of onwetende ouders die toevallig ook veganist waren, wordt er expliciet een algemeen verband gelegd tussen veganisme en kinderverwaarlozing door ondervoeding en tekorten. Hierdoor worden wij allen als veganistische ouders rechtstreeks in een slecht daglicht geplaatst tegenover onze familie, kennissen en het gehele land. Wij zouden onze kinderen immers niet geven waar ze recht op hebben: volwaardige en gezonde voeding, en dit omwille van een onredelijke koppigheid.

Nochtans is het standpunt van de Academy of Nutrition and Dietetics duidelijk: ‘Correct geplande vegetarische diëten, ook wanneer het gaat over totaal vegetarisme en veganisme zijn gezond, voedend en kunnen gezondheidsvoordelen hebben, zoals bij de preventie en het behandelen van bepaalde ziektes. Vegetarische diëten kunnen door iedereen gevolgd worden, ongeacht de leeftijd, of je zwanger bent, borstvoeding geeft etc.’ Dit standpunt is gebaseerd op en wordt bevestigd door wetenschappelijke studies . Daarnaast is er ook een overvloed aan wetenschappelijk bewijs dat het drastisch minderen in consumptie van dierlijke voeding enorme voordelen kan geven voor het milieu én de volksgezondheid.

Onze kinderen zijn allemaal kerngezond en komen absoluut niets tekort. Dit blijkt niet alleen uit het feit dat ze er allesbehalve ondervoed uitzien, ze hebben ook een doodnormaal groeipatroon en hun bloedwaarden worden actief opgevolgd – net als bij de zwangere mama’s. De enige supplementen die in alle gevallen nodig zijn, zijn vitamine D zoals bij andere kinderen, en vitamine B12. Vitamine B12 is trouwens – zoals goede biologen weten – niet van dierlijke oorsprong, maar van bacteriële, en is vooral nodig door onze moderne, hygiënische levensstijl. Om diezelfde reden wordt het supplement ook aan vee gegeven.

Uit plantaardige bronnen kunnen wij meer dan genoeg eiwitten, vetten, mineralen en alle nodige voedingsstoffen halen. Dit is perfect mogelijk met de juiste informatie, gezond verstand, en in sommige gevallen extra begeleiding. Gelukkig zijn er ook diëtisten en artsen met kennis van zake. Mensen die meer informatie willen over een veganistisch dieet bij volwassen en kinderen kunnen hiervoor altijd terecht bij organisaties zoals EVA en Be Vegan.

Veganisme is geen ‘gezondheidshype’ en is helemaal niet extreem. Het is een levenshouding waarin men consequent dierenleed vermijdt. Een veganistisch dieet kan gezond of ongezond zijn, caloriearm of –rijk. Veganisten, oud en jong, komen in alle vormen en maten voor. Ze kunnen mager, mollig, dik, atletisch of gespierd zijn. Wat we echter gemeen hebben, is dat we allemaal waarde hechten aan het leven en welzijn van alle voelende wezens. Dat houdt natuurlijk ook zorg in voor de planeet. Voor velen onder ons is de eigen gezondheid ook een belangrijke motivatie. Deze waarden willen wij aan onze kinderen meegeven. De groep mensen die deze keuze maakt, groeit.

De veganistische keuken is erg gevarieerd en evolueert snel. Vegan eten kan hip zijn, maar ook verbazingwekkend volks en traditioneel, bourgondisch of culinair. Overal ter wereld verrassen vegan hobbykoks hun allesetende gasten met maaltijden die soms nieuw zijn, maar soms ook verbazingwekkend herkenbaar – waarbij de dierlijke ingrediënten werden vervangen door plantaardige, zoals notenroom in plaats van zuivel. Ook op de markt verschijnen steeds meer plantaardige alternatieven voor de gekende producten - zoals roomijs – die net even lekker zijn. Onze kinderen kunnen net als andere kinderen smullen van gezonde en af en toe iets minder gezonde lekkernijen. Ook dat ontzeggen wij onze kinderen niet, maar dan zonder dat er dierenleed aan te pas is gekomen.

Maar elke verandering kent zijn tegenstanders. Dat deze informatie onterecht beledigend is, en ons publiek aan de schandpaal nagelt, is nog het minste. Maar dat door foutieve informatie te verschaffen de publieke opinie wordt bespeeld en er zo een rem wordt gezet op het verminderen van de enorme hoeveelheid dierenleed in deze wereld vinden we nog veel erger. Het is om deze reden dat wij om een kans vragen om via dit wederwoord de stroom van desinformatie te weerleggen.

Daarnaast willen wij vragen dat de desbetreffende deskundigen in de toekomst wanneer zij communiceren over dit onderwerp zich ofwel beroepen op wetenschap – en dus geen anekdotes – ofwel het woord laten aan mensen met kennis ter zake.”

Aangeboden door onze partners