Uit Pairi Daiza ontsnapte Australische Pelikaan duikt op in Zoutleeuw

Print
Uit Pairi Daiza ontsnapte Australische Pelikaan duikt op in Zoutleeuw

Vogelspotter Karel Van Rompaey maakte mooie beelden van het dier. Foto: Karel Van Rompaey

Zoutleeuw -

In het Vinne in Zoutleeuw verblijft er al zowat een week een Australische Pelikaan en dat trekt heel wat natuurliefhebbers en vogelspotters aan. “Het dier is ontsnapt bij Pairi Daiza”, zegt Peter Collaerts van Natuurpunt.

Op de website waarnemingen.be van Natuurpunt verschijnen er de voorbije dagen heel wat foto’s van een Australische Pelikaan. De brilpelikaan komt vooral voor op binnenwaters en langs de kust van Australië en Nieuw-Guinea. Dat de mooie vogel nu ook in het provinciedomein Het Vinne opduikt, is erg uitzonderlijk. Is er een Pelikaan vanuit het verre Australië in het Hageland beland? “Neen, de verklaring is elders te zoeken”, zegt Peter Collaerts van de Vogelwerkgroep Oost-Brabant. “De vogel is enkele weken geleden bij Pairi Daiza ontsnapt en werd eerst al in Henegouwen gespot. Vervolgens in hij neergestreken in Zoutleeuw.”

Het dier legde intussen een afstand van zo’n honderd kilometer af tussen het dierenpark in het Waalse Brugelette en Zoutleeuw. “Dat is voor zo’n dier maar een kleine afstand”, aldus Collaerst. “Of we de vogel niet gaan vangen? Dat zou een heel moeilijke klus zijn. Er is ook geen reden tot paniek, de temperaturen zijn zacht en hij heeft voedsel. Als het kouder wordt, trekt de pelikaan wellicht meer naar het zuiden.”

Ook Frederik Thoelen, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen, ziet geen problemen op korte termijn. “Al kan je je er natuurlijk wel vragen bij stellen hoe het dier kon ontsnappen. Het is nog altijd de bedoeling dat de dieren goed opgevangen worden en ook de nodige bescherming hebben.” Nog volgens Thoelen vormt de pelikaan geen gevaar voor de fauna en flora.

Habitat

De pelikaan is geringd en wordt gevolgd door de medewerkers van Pairi Daiza. “We hopen dat hij nu een habitat in Zoutleeuw vindt en dat we de mogelijkheid krijgen om hem te vangen”, zegt woordvoerster Aleksandra Vidanovski. “Hoe het dier kon ontsnappen? Deze vogels leven bij ons in een onoverdekte kooi, maar worden wel geknipt aan de vleugels. Mogelijk liep het daarbij mis. We hebben nu zeker de hulp nodig van vogelspotters om het dier te blijven volgen. De pelikaan kon begin augustus ontsnappen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio