© Photo News

Franstalige en Duitstalige brandweercommandanten zijn boos op federale ministers

De Franstalige en Duitstalige brandweercommandanten zijn boos op minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat hij te weinig rekening houdt met de specifieke problemen van de Waalse brandweerzones. Ze zijn ook ontevreden over het voornemen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om vanaf 2018 een kwart van de ambulances af te schaffen.

De commandanten zijn ontevreden over het antwoord dat minister Jambon onlangs gaf op een parlementaire vraag. De minister zei toen dat de zonechefs vooral goede managers moeten zijn, maar dat er “op het terrein” veel tekorten op het vlak van management zijn. Jambon wou de chefs zelf niets verwijten: voor het probleem had meer oog moeten zijn bij de voorbereiding van de hervorming. De regering zal de lacune nu proberen recht te trekken.

De Franstalige en Duitstalige zonechefs menen echter dat ze te weinig gehoor vinden bij minister Jambon. Vroeger waren er twee verbindingsofficieren, een Nederlandstalige en een Franstalige. Jambon stelde enkel een Nederlandstalige aan, waardoor de specifieke Waalse problemen niet aan bod komen, luidt het.

(belga)