© Luc Daelemans

Gezegend weer voor 46ste editie

95.000 toeschouwers voor Virga Jessefeesten

Misschien dat ze op Pukkelpop eens moeten horen wat het geheim is, want de Virga Jessefeesten zijn de voorbije weken zo goed als droog door Hasselt getrokken. Ook deze laatste zondag. Ingetogen waren de ommegangen, misschien té voor sommigen, maar bewust voor het Virga Jessecomité om de blijde boodschap te laten doordringen. “Tijdens de vier ommegangen zijn hier 95.000 toeschouwers geweest. Dat zegt toch iets”, vindt Luc Smeets die vanaf nu de nieuwe voorzitter wordt.

Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Opvallend veel volk was zondag naar de binnenstad afgezakt. “Het was echt mooi, ik hoop nog drie volgende edities te mogen meemaken”, reageert Constance Dekens (92) op de tribunes. Een van de oudste toeschouwers moet de Rapertingse zijn, maar in enthousiasme moeilijk te evenaren door de rest. “Vooral die kindjes die meededen. En de groep met de olijfranken, terwijl ze Jezus binnenhalen. Schitterend.”

Misschien de meest opvallende afwezigen in de ommegang: een aantal scouts die Jezus moesten bewaken en leiden naar het kruis. Maar het was dan ook net Pukkelpop geweest...

Feestwijn

“Ik ben vooral blij met de vorm van de ommegang: de kleine groepjes muzikanten, de mix van processiekleding, theater-outfits en moderne kledij. En uiteraard de inbreng van duizenden vrijwilligers en de extra touch die de geoefende koren hebben gebracht”, zegt nieuwbakken voorzitter Luc Smeets. “Daar moeten we zeker op voortbouwen. Dat deden de koren zelf ook, want die bleven zelfs voorbij de eindmeet doorgaan. Met desnoods hun eigen interpretatie, want zo klonk op het einde: ‘De feestwijn is op, geef ons dan nu maar een pintje.’ Hun lichtjes alternatieve versie van de bruiloft van Kana.”

© Luc Daelemans

Profeet

Aan het einde van de ommegang, in café De Prof, verzamelden de profeten gisteravond alvast tevreden. “Zes maanden geleden was er niets. En nu is dit een geweldig einde. Uiteraard met een drankje...”, aldus profeet Pieter Cuppens. “Hier hebben we zeven jaar op gewacht. Een geweldig groepsgevoel is het resultaat.”

“Een geslaagde ommegang”, vond rector Luc De Schepper, die zijn unief de voorbij weken als gastplek voor de feesten had aangeboden. “We voelen ons sterk verbonden met Limburg en dragen de stad Hasselt fier in onze naam. Het is dan ook evident dat wij voluit meewerken aan deze feesten.”

Voor de laatste ommegang zorgde een gebarentolk voor extra ondersteuning, terwijl de groepen van de parochies doortrokken. Opgemerkt en zeker indrukwekkend was de aansluiting van allerlei multiculturele verenigingen en afgevaardigden aan het einde van de ommegang. Een sereen einde aan deze Virga Jessefeesten en meteen ook een statement dat zure opmerkingen over de aanwezigheid van sommigen hier geen plek hebben. “Tweeduizend deelnemers en meer dan 400 vrijwilligers brachten voor tienduizenden bezoekers een boodschap van hoop en liefde, met de wereld en zijn zorgen voor ogen en met de voeten in de dagelijkse realiteit”, benadrukt bisschop Hoogmartens.

© Luc Daelemans

Getakeld

Vrij vlekkeloos verliep het allemaal. Alleen het parkeren, bleek elke zondag minder vlot te gaan: politie Limburg Regio Hoofdstad moest gisteren zelfs al 20 auto’s takelen die op het parcours stonden. De IKEA-parking deed het nochtans goed als pendelplek, met 800 auto’s en 1.800 toeschouwers die van daaruit de bus naar het centrum namen.

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

Lees meer over de Virga Jessefeesten