© De Limburger

Opening nieuwe brug Maastricht loopt uit de hand: “Toegangswegen naar brug moeten dichtdoen”

De opening van de Noorderbrug in Maastricht had een feestelijke aangelegenheid dienen te worden, maar liep helemaal uit de hand. Er kwam zoveel volk naar het spektakel kijken, dat de organisatie mensen moest weigeren, en dat leidde tot de nodige irritatie.

mige

Verwacht werd dat er zo’n 5.000 mensen af zouden zakken om de nieuwe brug te bekijken, maar het werden er uiteindelijk een pak meer. Om de toeschouwersstroom toch nog in goede banen te kunnen leiden werd omstreeks 20 uur een extra oprit naar de brug opengesteld. Dat kon echter niet voorkomen dat veel mensen, die de brug niet tijdig konden bereiken, onverrichterzake huiswaarts keerden. De irritatie bij het publiek liep volgens ooggetuigen zo hoog op, dat bezoekers zelfs met elkaar slaags raakten. Een uur voordat de voorstelling ‘Firebirds’ van het Duitse gezelschap Theater Titanick van start zou gaan, riep de organisatie via social media al op om niet meer naar de brug te komen.

“We moesten de hekken bij de toegangswegen naar de brug dichtdoen. Dat leidde tot de nodige irritatie bij de mensen die er niet meer bij konden. Uiteindelijk hebben we besloten dan ook maar publiek toe te laten op de krul naar de Noorderbrug, vanaf de Bosscherweg. Dat was eigenlijk niet de bedoeling”, zegt Erwin Gerardu, woordvoerder Noorderbrug van de gemeente Maastricht. Volgens hem was de situatie rond half negen onder controle. De laatkomers dropen teleurgesteld af, kwaad over de in hun ogen gebrekkige organisatie.

Spectaculair

Wie er wel bij was, kreeg een spectaculaire voorstelling voorgeschoteld met een vliegwedstrijd als uitgangspunt. Enkele waaghalzen baanden zich een weg over de brug, in hun vreemde vliegmachines, begeleid door opzwepende muziek. De Franse theatergroep Les Plasticiens Volants, die eerder optraden bij de opening van Mosae Forum en de vernieuwde Markt, was van de partij met hun enorme opblaasbare marionetten.

In gebruik

Met de straatparade werd afscheid genomen van de ‘oude’ Noorderbrug. Vanaf maandagochtend 6:00 uur zorgt de nieuwe brug aan de noordkant van de stad voor een snellere verbinding met Maastricht-West en België.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio