© AFP

REACTIES. Vuelta Lampaert "kan niet meer stuk”, Van Avermaet kent pech in slotfase

Yves Lampaert heeft een dubbelslag beet in de Vuelta. De Belgische kampioen tijdrijden won niet alleen de tweede etappe, hij is ook de nieuwe leider in de Vuelta. “Ik ben sprakeloos”, stelde hij in een eerste reactie na de finish. “Mijn Vuelta kan al niet meer stuk.”

De rit werd aangekondigd als een waaierrit, maar echt in stukken brak het niet. “Dus was afgesproken met de ploeg, als het onderweg niet zou lukken om het in waaiers te trekken, we iets in de laatste 10 kilometer zouden proberen.”

Dat lukte. Quick-Step Floors trok het op een lint met een sterke Niki Tersptra, daarna deed Alaphilippe zijn duit in het zakje. Zo’n tien renners hadden een kleine kloof in de laatste 2 km. “Vlak voor de rotonde riepen mijn ploegmaten dat ik vol door moest gaan”, aldus Lampaert.

Wat niet lukte in de vierde rit van de BinckBank Tour, waar hij strandde in de laatste honderden meters en Theuns won, lukte nu wel. Lampaert bleef voorop. “Ik ben enorm blij dat ik het hebben kunnen afronden”, zei hij nog. “En dan ook nog eens de leiderstrui. Ik kan het bijna niet geloven. Ik besef nog niet goed dat ik morgen start met deze trui, al zal ik die waarschijnlijk niet kunnen houden aangezien ik geen klimmer ben en het morgen al meteen stevig bergop gaat.”

“Misschien kan Bob (Jungels) of David De La Cruz de trui wel overnemen. Deze Vuelta is voor mij alvast geslaagd. Ik wil misschien nog eens iets proberen in een vroege vlucht en een goede tijdrit rijden, maar dit pakken ze me alvast niet meer af en is één van de mooiste momenten in mijn carrière.”

Van Avermaet: "Eigenlijk verliep nagenoeg alles goed voor mij"

Greg Van Avermaet reisde naar Hamburg af om punten te pakken voor de World Tour, maar met een 30e plek viel hij buiten de prijzen. Van Avermaet probeerde een paar keer, wilde een sprint voorkomen, maar dat lukte niet.

"Eigenlijk verliep nagenoeg alles goed voor mij vandaag", blikt hij terug op de website van zijn team BMC. "De ploeg bracht me in een goede positie naar voren voor de laatste klim en dus was ik goed mee vooraan."

Het groepje waarmee Van Avermaet na die klim, de Waseberg, mee voorop zat werd weer gegrepen en het kwam tot een sprint. "Pas in de laatste drie km liep het fout voor mij", aldus de olympische kampioen. "Eerst werd ik opgehouden door een 'bijna val' op 3 km van het eind en moest ik in de remmen. Daarna moest ik me terug op gang trekken, maar ik zat aan de verkeerde kant van de weg en slaagde er niet meer in vooraan te geraken en te sprinten. Kijk, ik heb het een paar keer geprobeerd voordien en het was fantastisch geweest om voorop te blijven met dat laaste groepje, maar met zo'n finale is het gewoon moeilijk om een sprint te vermijden."