© AFP

“Qatar saboteert Saoedische luchtvaarmaatschappijen in Mekka-transport”

Qatar weigert Saoedische vliegtuigen - die Qatarese pelgrims naar de jaarlijkse bedevaart in Mekka moeten brengen - te laten landen op de luchthaven van Doha. Dat zeggen de Saoedi’s zondag. Beide Golfstaten zijn sinds begin juni verwikkeld in een diplomatieke rel.

De directeur-generaal van Saudi Arabian Airlines Saleh al-Jassera bevestigt dat zijn maatschappij tot nog toe geen enkele vlucht heeft kunnen inlassen tussen Doha en Riyad om Qatarese pelgrims naar Mekka te transporteren. Volgens al-Jassera weigeren de Qatarezen de Saoedische toestellen toestemming te geven om te landen op de luchthaven van Doha. Qatar zou volgens het officiële Saoedische persagentschap SPA beweren dat de luchtvaarmaatschappij niet over de juiste documenten beschikt, terwijl die documenten twee dagen geleden al werden ingediend.

Saoedi-Arabië sloot begin juni - samen met een heleboel andere staten in het Midden-Oosten - de grenzen met Qatar af. Beide landen zijn in een diplomatieke rel verwikkeld nadat Riyad de Qatarezen ervan beschuldigde terroristische groepen in de regio te steunen en onder één hoedje te spelen met aartsvijand Iran om chaos te zaaien in de Golfregio.

Woensdag stelde Saoedi-Arabië zijn grenzen opnieuw open, om Qatarezen de kans te geven de jaarlijkse hadj in Mekka bij te wonen. Koning Salman besliste echter dat enkel privévliegtuigen van Saoedische maatschappijen Qatarese pelgrims mochten oppikken op de luchthaven in Doha.

(belga)