© EPA

Zusterpartij Merkel koppelt regeringsdeelname niet aan bovengrens voor asielzoekers

De Beierse conservatieve partij CSU wil ook zonder bovengrens voor asielzoekers haar coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel voortzetten na de Duitse parlementsverkiezingen van september. Dat heeft partijvoorzitter Horst Seehofer zondag aangegeven in een interview met televisiezender ARD.

“De situatie is veranderd, het beleid in Berlijn is veranderd. We hebben nu veel minder immigratie dan op het moment dat ik dat gezegd heb”, zo legde Seehofer de koerswijziging uit. Alleen al “het politieke bestaan” van de bovengrens heeft volgens hem voor slinkende immigratiecijfers gezorgd. “Daarmee ben ik tevreden”, aldus Seehofer, die er wel op hamert dat de nieuwe regering de komende jaren de immigratie onder controle moet blijven houden.

Eind vorig jaar had Seehofer gezegd dat de CSU niet meer in een regeringscoalitie zou stappen die een bovengrens afwijst. De Beierse zusterpartij van de CDU riep in haar verkiezingsmanifest op om nog maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar toe te laten tot Duitsland, dat in de herfst van 2015 een grote toestroom van vluchtelingen kende. Merkel heeft zo’n bovengrens steeds van de hand gewezen.

(belga)