© Photo News

Foutloze jumping brengt Karin Donckers niet verder dan zeventiende plaats op EK eventing

Karin Donckers en Fletcha van’t Verahof hebben zondag het Europees kampioenschap Eventing in het Poolse Strzegom afgesloten met een foutloze jumping en zo schoven ze op de slotdag nog op van plaats achttien naar zeventien in het individueel klassement. De Duitse Ingrid Klimke werd met Horseware Hale Bob Europees kampioene en Engeland pakte de Europese titel in het landenklassement.

De slotdag van het EK begon in dramatische omstandigheden voor België toen de 18-jarige ruin Lully des Aulnes van Joris Vanspringel tijdens de keuring niet meer fit voor de competitie werd bevonden. Op die manier zakte België van de vijfde naar de zesde plaats in het landenklassement.

In de afsluitende jumping kon Karin Donckers met het 12-jarig Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Fletcha van ‘t Verahof als enige landgenoot de nul op het scorebord houden, maar dat leverde niet meer op dan de status van beste Belg en een uiteindelijke zeventiende plaats.

Op dit EK is meer dan ooit gebleken dat het onderdeel dressuur doorslaggevend is voor het eindresultaat waarbij men in de buurt van de dertig strafpunten moet uitkomen om uitzicht te behouden op de medailles. Karin Donckers bracht met 40.10 strafpunten, in de buurt van haar persoonlijk record, wel het beste Belgische resultaat op de tabellen, maar moest toen al wel vijftien concurrenten voor laten gaan in het individuele klassement. In het landenklassement was het goud voor Engeland, vóór Duitsland en Zweden.

Eindklassement individueel:

1. Ingrid Klimke (Dui/Horseware Hale Bob) 30.30 strafpunten

2. Michael Jung (Dui/Fischer Rocano FST) 32.80

3. Nicola Wilson (Eng/Bulana) 35.50

4. Kristina Cook (Eng/Billy The Red) 38.20

5. Rosalind Canter (Eng/Allstar B) 40.20

...

17. Karin Donckers (Bel/Fletcha van ‘t Verahof) 54.50

30. Lara de Liedekerke-Meier (Bel/Alpage d’Arville) 89.00

50. Giel Vanhouche (Bel/Figaro de Verby) 142.80

- Xavier Snackers (Bel/En Silence Otrang) Opgegeven in jumping

- Joris Vanspringel (Bel/Lully Des Aulnes) Uitgesloten

- Kris Vervaecke (Bel/Hopper Ten Hunsel) Opgegeven in cross

Eindklassement landencompetitie:

1. Engeland 113.90 strafpunten

2. Duitsland 123.00

3. Zweden 148.40

4. Italië 211.80

5. Ierland 269.20

6. België 286.30