© Photo News

Megan Guarnier sprint naar zege in slotrit, Vos pakt eindzege in Ronde van Noorwegen

Megan Guarnier heeft de slotrit in de Ladies Tour of Norway (World Tour) gewonnen. De Amerikaanse van het Boels-Dolmans Cycling Team haalde het na 156,5 km van Svinesund naar Halden voor de Nederlandse Ellen van Dijk (Sunweb) en Marianne Vos (WM3 Energie). Die laatste, de Europese kampioene, verzekerde zich wel van de eindzege.

belga

Vos nam zaterdag de leiderstrui over van Jolien D’hoore dankzij de bonificatieseconden en telde 12 seconden voorsprong in de stand op onze landgenote en Ellen van Dijk. De laatste rit ging over een heuvelachtig parcours en een trio vormde de vroege vlucht: Ingrid Moe, Lisen Hockings en Daiva Tuslaite. Maximaal reed het trio bijna vier minuten voorsprong bij elkaar, maar zodra de lokale rondes eraan kwamen, zakte de bonus snel.

Rachel Neylan van Orica-Scott maakte nog de sprong naar voren naar Hocking die toen alleen op pad was, en zou al snel haar landgenote achter laten. Ellen van Dijk trok in de voorlaatste ronde stevig door op een helling en wilde de eindzege niet zomaar cadeau geven aan Vos. Met een fikse versnelling beende ze Neylan bij en het was Vos zelf die in het peloton aan de bak moest om het gat te dichten. Dat lukte op zo’n 4 km van het eind, het peloton was intussen tot een klein groepje favorieten uitgedund.

Net voor de slotkilometer probeerde LInda Villumsen te verrassen, maar ook zij werd ingerekend, vooral door het werk van de Nederlandse Van Dijk die de sprint van ver aanzette. Guarnier kwam nog over haar heen, Vos werd derde en pakt het eindklassement. Dankzij de bonificatieseconden eindigt Guarnier als tweede op 13 tellen. Van Dijk schuift op naar een derde stek, in dezelfde tijd als de Amerikaanse. Jolien D’hoore valt terug van een tweede naar een twintigste stek en eindigt op 1 minuut van Marianne Vos.