© REUTERS

Albert, de anonieme held van de Ramblas

Haar moeder raakte gewond tijdens de aanslag in Barcelona, haar vader kwam om het leven. Maar toch wil de Canadese Fiona Wilson focussen op het feit dat onbekende mensen tot op het laatste moment bij haar ouders zijn gebleven. Ze wil zich focussen op de goedheid van andere mensen.

nadb

De Canadees Ian Moore Wilson was samen met zijn vrouw Valerie op vakantie in Barcelona. Op het moment van de aanslag waren ze samen aan het wandelen op de Ramblas. Toen de bestelwagen inreed op de mensenmassa, raakten ze allebei gewond.

Hoewel de chaos immens groot was, waren er meteen verscheidene mensen die neerhurkten bij het gewonde koppel om te helpen. Ze riskeerden hun eigen leven voor anderen. Ze wachtten bij de man tot iemand hem naar het ziekenhuis kon brengen.

© Vancouver Police

Anonieme held

Uiteindelijk bracht een passant op een brommer de gewonde man naar de hulpdiensten. Helaas kwam alle hulp te laat en overleed Ian aan zijn verwondingen. Toch heeft zijn dochter Fiona intussen de kracht gevonden om een emotionele brief te schrijven aan de man die hem wegvoerde.

Ze wil iedereen er bovendien aan herinneren dat er beter gefocust zou worden op de goede mensen in plaats van op de terroristen. “Ondanks deze tragedie zou mijn vader willen dat mensen focussen op de goedheid die anderen de afgelopen dagen aan onze familie hebben getoond”, klinkt het.

“Gedaan wat mijn hart me opdroeg”

Intussen blijkt de anonieme held Albert te heten. Hij was naar televisie aan het kijken toen hij de beelden van de vreselijke aanslag zag. Hij besliste meteen zijn brommer te nemen en naar de plaats van de gruwel te rijden om te helpen waar mogelijk.

“Ik kon gewoon niet thuis blijven”, zegt hij. “Ik heb gedaan wat mijn hart me opdroeg.”

Vrijdagnamiddag kwam Albert te weten dat Ian overleden was. Sindsdien heeft hij de familie opnieuw bezocht in het ziekenhuis en heeft hij hen zelfs geholpen met vertalen.

Zijn volledige naam zal hij echter nooit prijsgeven: “Ik wil in zo’n catastrofe niet als held genoemd worden.”

Meer over Aanslag Barcelona