© AP

Voormalige SeaWorld-trainer doet boekje open na dood van drie orka’s: “Een schande voor de mensheid”

Dagelijks tellen duizenden bezoekers geld neer voor een ‘prachtige show’ in SeaWorld in San Diego. Ze komen allemaal voor de sterattracties: tien gigantische orka’s. Intelligente dieren die hun hele leven lusteloos rondzwemmen in gevangenschap. “De praktijken in zulke parken zijn gruwelijk”, zegt voormalige trainer John Hargrove aan Daily Mail.

nadb

Een horrorhuis. Zo omschrijft de voormalige trainer van SeaWorld de plaats waar de orka’s hun hele leven doorbrengen. Na de shows zwemmen ze in baden buiten het zicht van het publiek. Daar zwemmen ze - volgens hem - lusteloos rond in cirkels. Uit verveling of frustratie botsen ze zelfs geregeld opzettelijk met hun koppen tegen de betonnen wanden.

“De praktijken in dergelijke parken zijn gruwelijk”, zegt John Hargrove, die trainer was van Kasatka. “Ze beweren dat de orka’s in gevangenschap de mensen iets bijleren, en dat heb ik ook jarenlang zelf geloofd. Maar Kasatka was er zeer ongelukkig. Ze leefde in barbaarse en gruwelijke omstandigheden. Ik ben medeplichtig aan het verkopen van een leugen aan het publiek.”

© AP

Blackfish

Hargrove (43) werkte veertien jaar lang voor SeaWorld en stopte in 2012. Nadien maakte hij een belangrijk deel uit van de documentaire Blackfish, over het leven van orka’s in gevangenschap. Een documentaire die de bezoekersaantallen van het dierenpark naar beneden liet duiken.

SeaWorld noemde de film misleidend, Hargrove blijft erbij dat het de waarheid is. “Ik moet mijn verhaal blijven vertellen”, zegt hij. “Zelfs al is het om maar één persoon tegen te houden om te betalen voor een show waarin orka’s gemarteld worden om trucjes te doen.”

Gestorven dieren

Het afgelopen jaar zijn al drie orka’s gestorven in SeaWorld. Een van die dieren - Tilikum - was berucht voor het doden van zijn trainster.

© BELGAIMAGE

“In het wild zijn orka’s zelden agressief tegenover mensen”, klinkt het. “Maar ik kan zelfs niet meer tellen hoeveel aanvallen ik gezien of zelf meegemaakt heb. Het is zelfs een wonder dat ik nog leef. Die dieren zijn gevangen, gefrustreerd, ongelukkig... Natuurlijk reageren ze zich af op de mensen met wie ze in contact komen. Jarenlang in een kleine tank zwemmen maakt die orka’s mentaal kapot.”

Ongeneeslijk ziek

Ook Kasatka - het dier dat hij zelf trainde - is vorige week gestorven. Aan een longziekte, zo verspreidde SeaWorld. Maar Hargrove gelooft dat haar dood veroorzaakt werd door infecties door de jarenlange gedwongen inname van antibiotica.

“Orka’s in gevangenschap zijn constant ziek. Ze krijgen dagelijks antibiotica en andere medicijnen toegediend. Uiteindelijk faalt hun immuunsysteem gewoon. SeaWorld zal de autopsie nooit vrijgeven, maar Kasatka heeft eindeloos afgezien. Alleen maar om trucjes te kunnen doen voor mensen.”

Waarom hij daar zelf niet vroeger is weggegaan? “Ik hield van de dieren en geloofde hun leugen. Ik geloofde dat we de dierensoort vooruithielpen. Maar eigenlijk brengen de orka’s gewoon miljoenen dollars binnen voor een bedrijf dat enkel voor hen zorgt omwille van dat geld.”

© AP