Van hoop naar wanhoop: getuigenis doet het ergste vrezen voor kleine Julian (7) na aanslag op Ramblas

De oproep werd wereldwijd massaal gedeeld; die waarin een man zei dat zijn kleinzoon Julian na de aanslag in Barcelona vermist was. Zaterdag heerste er even opluchting toen Spaanse media berichtten dat de jongen van zeven was teruggevonden. Maar dat werd nadien dan weer ontkend. De grote onduidelijkheid over het lot van Julian maakt intussen plaats voor wanhoop: het lijkt er steeds meer op dat de kleine jongen een van de dodelijke slachtoffers is van de aanslag op de Ramblas in Barcelona.

lbo

Julian Allesandro Cadman (7) was samen met zijn moeder naar Spanje getrokken voor het trouwfeest van vrienden. De twee waren over de Ramblas aan het wandelen toen terroristen met een bestelwagen de promenade op reden en tientallen mensen wegmaaiden. De moeder van Julian werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ze heeft onder andere twee gebroken benen. Maar van Julian zelf ontbreekt elk spoor.

Hoewel zaterdag nog gemeld werd dat de jongen was gevonden en dat daarna weer ontkend werd, zijn er nu steeds meer dingen die erop wijzen dat Julian de aanslag niet overleefde.

“Niet gezocht naar vermiste jongen”

Zo communiceerde de Spaanse politie zaterdag na de berichten over het vinden van Julian al dat ze niet gezocht hebben naar een vermiste jongen bij de aanslag in Barcelona en dat ze dus ook geen jongen hebben teruggevonden. Meer nog: de jongen stond al van in het begin op de lijst van slachtoffers en gewonden, zo bevestigde de politie aan de Spaanse kranten El País en El Mundo. De vader van Julian, Andrew Cadman, zou daarvan op de hoogte zijn geweest.

Vader naar mortuarium gebracht

Andrew Cadman arriveerde zaterdag laat trouwens ook in Barcelona. Hij werd bij zijn aankomst door de politie geëscorteerd naar het forensisch instituut, dat ook een mortuarium bevat. Dat zou er eveneens op kunnen wijzen dat Julian overleden is. Bovendien zijn er zondag ook berichten dat de Spaanse autoriteiten een lichaam hebben waarvan ze geloven dat het dat van Julian is, maar dat er nog een formele identificatie moet plaatshebben. Mogelijk werd Andrew daarom naar het forensisch centrum gevoerd. Daarna werd Andrew overgebracht naar het ziekenhuis waar zijn echtgenote, Jumarie, ligt.

“Gesmeekt om haar zoon”

Jumarie zou net na de aanslag gesmeekt hebben om meer informatie over haar zoon. Een apotheker, Fouad Bakkali, ontfermde zich over de vrouw. Een agent had de gewonde Jumarie zijn zaak binnengebracht. “Ik zat naast haar en probeerde haar te kalmeren”, vertelt Bakkali aan het Australische News.com. Haar beide benen waren gebroken, ze had ook verwondingen aan haar hoofd en aan haar rug. “Maar de vrouw negeerde de pijn en bleef vragen om haar zoon. Ze vroeg een hele tijd “Waar is mijn zoon?”. Ik probeerde haar gerust te stellen.”

“Jongetje had geen polsslag”

Intussen blijkt uit foto’s dat vlakbij die apotheek een jongetje op de Ramblas op de grond ligt. De foto’s tonen een kleine jongen met een wit t-shirt en een donkere short aan. Dat zou Julian ook gedragen hebben op het moment van de aanslag. Mogelijk gaat het dus om Julian. Harry Athwal, een toerist die ongedeerd bleef, bleef een tijdje bij de jongen, ook al kon hij geen hartslag meer voelen bij het kind. “Hij was niet bij bewustzijn. Zijn been was helemaal verwrongen en er kwam bloed uit zijn hoofd. Ik wist dat het meer was dan gewoon maar bloed. Ik kon hem niet achterlaten op het midden van de weg, ook al konden de terroristen terugkomen”, getuigde Athwal aan de Britse krant The Mirror. “Hij leek op mijn eigen zoon, een jongen van zeven of acht jaar.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We zijn zo ongerust”

De familie van Julian in Australië en het Verenigd Koninkrijk wacht intussen bang af. Een 66-jarige tante van Julian getuigt aan de Britse krant Daily Mail. “We zijn zo ongerust. We zijn aan het wachten op nieuws, hopelijk goed nieuws. Zijn moeder is momenteel oké. Ze ligt in het ziekenhuis. Maar ze werd gescheiden van Julian en we weten niet waar hij is. Al wat we kunnen doen, is wachten.”