© EPA

‘Resten van derde persoon gevonden in huis in Alcanar’

Speurders hebben in het ontplofte huis in Alcanar resten van een derde persoon gevonden. Dat melden Spaanse media. Eerder was al duidelijk dat twee mensen waren omgekomen bij die ontploffing en dat er een link is met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

In de woning in Alcanar, ongeveer 200 kilometer van Barcelona, vond woensdag een zware ontploffing plaats. Op dat moment werd er nog geen link met terreur gelegd. Dat gebeurde wél nadat in de bestelwagen waarmee terreur werd gezaaid op de Ramblas identiteitspapieren gevonden werden van een van de mannen die zwaargewond raakte bij de ontploffing, Mohamed Houli Chemlal. Het huis was wellicht de uitvalsbasis van de terreurcel. In en rond het huis waren meer dan 100 gasflessen opgeslagen. Vermoedelijk waren die bedoeld voor een nog grotere aanslag.

© AFP

In het puin van de ontplofte woning waren al de resten van twee personen gevonden. Een van hen is waarschijnlijk een imam uit Ripoll, Abdelbaki Es Satty. De identiteit van het tweede slachtoffer was nog niet bekend. Speurders hebben er nu ook de resten van een derde persoon gevonden.

Die ontdekking betekent een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de aanslagen. De politie is namelijk nog op zoek naar drie personen van de terreurcel: Younes Abouyaaqoub, waarvan gedacht wordt dat hij de bestuurder was van de bestelwagen op de Ramblas, de imam van Ripoll, en Youssef Aella, de broer van een van de terroristen die in Cambrils werd doodgeschoten.

De aanwezigheid van resten van een derde personen opent volgens de politie de piste dat de drie doden in de woning in Alcanar de drie mensen zijn die nog gezocht werden. Dat zou ook willen zeggen dat Younes Abouyaaqoub dan toch niet de bestuurder van de dodelijke bestelwagen was.

Indien blijkt dat de drie dode personen Abouyaaqoub, Aella en Abdelbaki Es Satty blijken te zijn, dan zou dat betekenen dat de terreurcel volledig is opgerold.

De Spaanse krant El Pais maakte volgend overzicht van die terreurcel:

OVERLEDEN IN CAMBRILS

Moussa Oukabir

Mohamed Hichamy

Omar Hichamy

Zei Aella

Houssaine Abouyaaqoub

OP DE VLUCHT/OVERLEDEN IN ALCANAR

Youssef Aella

Abdelbaki Es Satty

Younes Abouyaaqoub

OPGEPAKT

Driss Oukabir

Mohammed Aella

Mohamed Houli Chemlal

Salh El Karib

Meer over Aanslag Barcelona