© REUTERS

Catalaanse politie doorzoekt woning van imam: welke rol had hij bij de aanslagen?

De politie heeft zaterdagmorgen in Ripoll, de stad ten noorden van Barcelona, het huis van een imam doorzocht. De veiligheidsdiensten waren op zoek naar DNA-sporen, zegt de krant El País, die politie citeert. Vermoed wordt dat een van de lichamen die werden gevonden in het door een explosie ingestorte huis in Alcanar dat van de islamitische geestelijke is.

Volgens de politie planden de daders van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, en van de mislukte aanslag in badplaats Cambrils, hun terreur in het bewuste huis. De veiligheidsdiensten kondigden zaterdag ‘verschillende gecontroleerde explosies’ aan in Alcanar en zeggen dat de bevolking zich niet ongerust moet maken.

Intussen concentreren de speurders zich volgens mediaberichten meer en meer op de rol van de imam. Voor de politie geldt hij als de sleutelfiguur. Hij zou de jongeren geradicaliseerd hebben en de terreurcel hebben geleid. Ook familieleden van de verdachten geven aan dat de jongeren pas in religie geïnteresseerd raakten, sinds de komst van de geestelijke. Het blijft onduidelijk of de imam nog leeft.

Meer over Aanslag Barcelona