© rr

Trump tweet de ultieme oplossing voor islamterreur (die er geen is)

Na de aanslag in Barcelona kwam er al snel een meelevende reactie vanuit het Witte Huis. Het duurde echter niet lang of die werd opgevolgd door ‘goede raad’ van Donald Trump aan het adres van Spanje en al wie het wilde lezen. Goede raad die echter geen enkele basis heeft in de realiteit.

nkdr

“De Verenigde Staten veroordeelt de terreuraanval in Barcelona, Spanje, en zal alles doen wat nodig is om te helpen. Wees moedig en sterk, we houden van jullie”, de eerste tweet van Donald Trump is er een van medeleven en steun. Bij zijn tweede tweet ging hij echter de mist in.

“Bestudeer wat Generaal Pershing van de Verenigde Staten met terroristen gedaan heeft toen hij ze vatte. Er was 35 jaar lang geen radicale islamitische terreur meer!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Generaal Pershing is een geliefd figuur van Donald Trump, ook in zijn presidentiële campagne had hij het al over de man die, volgens de legende die Trump uit zijn mouw schudde, een groep moslims gevangen genomen had op de Filipijnen rond de Eerste Wereldoorlog.

© ISOPIX

De groep bestond uit 50 mannen, en hij liet 50 kogels in varkensbloed dopen. 49 mannen zouden neergeschoten zijn met de in varkensbloed gedoopte kogels, waarna de laatste de boodschap kreeg dat hij mocht beschikken als hij de boodschap van de executie verspreidde. Daarna zou er 35 jaar lang geen moslimterreur meer geweest zijn in de regio.

Waar dat verhaal juist vandaan komt is echter onzeker. Volgens verschillende historici is het historisch bewijs voor dat verhaal op zijn best ‘dunnetjes’ te noemen. Ook factcheckingwebsite Snopes verklaart het verhaal vals en kan alleen bewijs terugvinden van gevangenen die besprenkeld werden met varkensbloed. Alleen gebeurde dat niet door generaal Pershing.

Pershing zelf schreef in zijn memoires over een andere commandant die minstens een keer moslims begraven had in hetzelfde graf als een dood varken. Dat ondersteunt het verhaal van Donald Trump echter ook niet.

En zelfs al moesten de feiten waarover Donald Trump vertelde tijdens zijn race naar het presidentschap en waar hij nu ook over tweette wel waar zijn. Vast staat dat het in de regio nog jarenlang onrustig bleef na de doortocht van generaal Pershing.

Tenslotte blijkt het hele ‘neergeschoten worden met kogels gedrenkt in varkensbloed’ een loos dreigement te zijn. De Koran mag dan wel verbieden om varkensvlees te consumeren, “er staat geen straf op het in contact komen met varkens”, aldus Shannon Dunn, assistent-professor aan de Gonzaga Universiteit.

Meer over Aanslag Barcelona