© EPA

Grondwetgevende vergadering stelt zich boven parlement in Venezuela

In Venezuela heeft de controversiële grondwetgevende vergadering, die nauw aanleunt bij president Nicolas Maduro, vrijdag bij decreet beslist dat het de bevoegdheden van het democratisch verkozen en door de oppositie gecontroleerde parlement overneemt. De overdracht is volgens het decreet noodzakelijk om in Venezuela “de vrede en onafhankelijkheid te vrijwaren en de sociaal-economische en financiële systemen te stabiliseren”.

De grondwetgevende vergadering telt 545 leden en kwam vorige maand tot stand na door de oppositie als frauduleus bestempelde verkiezingen. Volgens de rechtse oppositie, die de verkiezingen boycotte, is de assemblee enkel bedoeld “om Maduro meer macht te geven” en in Venezuela een “dictatuur” te installeren. Het land verkeert sinds enkele jaren in een economische en politieke crisis, die deze zomer in hevigheid is toegenomen.

Critici van Maduro vrezen dat de machtsgreep van de grondwetgevende vergadering gevolgd zal worden door het opheffen van de immuniteit van de leden van het parlement. Dat zou meteen de deur openzetten voor de vervolging van oppositieleden voor hun deelname aan protesten tegen Maduro.

(belga)