© vrs

Open Vld-schepen en CD&V-raadslid blijven ondanks nieuwe partij coalitie Tienen steunen

Schepen Jos Mombaers en raadslid Bernard Vandereyken zullen de huidige coalitie van CD&V, N-VA, Open Vld en Groen in Tienen blijven steunen. Ze leverden hun lidkaart van respectievelijk Open Vld en CD&V in en zetelen voortaan als onafhankelijken in de gemeenteraad. Dat kondigden ze vrijdag aan bij de voorstelling van hun nieuwe politieke beweging ‘Tienen Vooruit’, waarmee ze in 2018 naar de kiezer trekken.

Jos Mombaers is schepen van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Stadsherwaardering. Bernard Vandereyken was sinds de vorming van de nieuwe meerderheid in juli 2015 schepen voor Jeugd, Senioren, Evenementen, Recreatie en Toerisme. Hij trad zoals afgesproken bij de coalitievorming eind vorige maand af ten voordele van de 25-jarige Gijsbrecht Huts (N-VA). Beiden besloten nu tot oprichting van de nieuwe, onafhankelijke beweging om een alternatief te bieden voor de klassieke politieke partijen. Die spreken volgens hen steeds minder mensen aan.

De vier partijen van het Tiense stadsbestuur hebben momenteel een meerderheid van 17 op 31 zetels. Toen het nieuws donderdag bekendraakte, was er bij de meerderheidspartijen de vrees dat Mombaers en Vandereyken de coalitie zouden laten vallen, zodat deze niet meer over een meerderheid beschikte. Nadat de vorige coalitie van sp.a en CD&V eind 2014 spaak liep, was de gemeente al een tijd onbestuurbaar, waarna het huidige bestuur zich vormde. De vrees voor een nieuwe politieke crisis blijkt voorlopig onterecht. Mombaerts gaat wel niet in op de eis van Open Vld om zijn schepenzetel ter beschikking te stellen.

(belga)