© AFP

Donald Trump schuift topstrateeg Steve Bannon aan de kant

Steve Bannon, voormalig voorzitter van het oerconservatieve Breitbart News en huidig chef-strateeg van Donald Trump, verlaat het Witte Huis. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times en werd vrijdag bevestigd door de woordvoerster van de Amerikaanse president.

Wim Verhaert

Of Trump Steve K. Bannon heeft ontslagen, of de 63-jarige man zelf is opgestapt is niet helemaal duidelijk. Volgens een mededeling van het Witte Huis gebeurde het vertrek “in onderling overleg”.

Bannon staat bekend om zijn conservatieve, extreemrechtse ideeën en werkte de Amerikaanse president naar verluidt op de zenuwen door zijn talrijke lekken naar de pers. Die hadden tot doel zijn rivalen binnen het Witte Huis in diskrediet te brengen. Dinsdag verklaarde Donald Trump nog dat de man “geen racist” is.

Sean Spicer

Op 21 juli had ook al Sean Spicer, de toenmalige woordvoerder van het Witte Huis, zijn ontslag aangeboden bij de president en werd hij vervangen door Sarah Huckabee Sanders. Spicers ontslag was het gevolg van “onoverbrugbare meningsverschillen” met de vuilgebekte communicatiedirecteur Anthony Scaramucci. Amper een tiental dagen later volgde het ontslag van Scaramucci.

Die beweerde achteraf dat er mensen zijn in Washington die president Donald Trump tegenwerken. Het interview volgde op de publicatie van een telefoongesprek met een journalist van The New Yorker, waarin Scaramucci verbaal hard uithaalt naar de stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus. Ook stak hij een scheldtirade af tegen topadviseur Steve Bannon.

“Loyale mensen nodig”

“Wat in Washington aan de hand is... is dat de president geen vertegenwoordiger van het politieke establishment is, en dat is de reden waarom ze hem liever kwijt dan rijk zijn”, verklaarde Scaramucci aan George Stephanopoulos van ABC News. “Ik denk dat er elementen in Washington zijn, ook in het Witte Huis, die niet noodzakelijk geïnteresseerd zijn in de belangen van de presidentiële agenda”.

Op de vraag of hij ook enkele namen wilde noemen, zei hij dat hij al namen had genoemd en dat er binnenkort strategische vervangingen volgen. Hij zei echter ook dat de president meer “loyale mensen” nodig heeft om zijn agenda te kunnen uitvoeren.

De aanstelling van Scaramucci door Trump als directeur communicatie was omstreden en werd lange tijd tegengehouden door Reince Priebus. De stafchef stapte na de komst van Scaramucci zelf op. Hij werd vervangen door de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly.

Meer over Donald Trump