© REUTERS

Duitse ondernemer wil Air Berlin volledig overnemen

De Duitse ondernemer Hans Rudolf Wöhrl wil met zijn investeringsbedrijf Intro Aviation de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin overnemen. Er is een formeel bod uitgebracht. Wöhrl was ook enkele maanden eigenaar van de Belgische luchtvaartmaatschappij VLM, die vorig jaar failliet ging.

Air Berlin vroeg eerder deze week het faillissement aan, nadat de Arabische grootaandeelhouder Etihad had laten weten niet langer geld te willen steken in het structureel verlieslatende bedrijf. Dankzij een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro van de Duitse overheid kunnen alle vluchten voorlopig nog plaatsvinden.

Wöhrl wil Air Berlin voort laten bestaan als onafhankelijke maatschappij. Daarbij kan hij naar eigen zeggen rekenen op steun van “zeer bekwame partners”. Wöhrl zegt dat een opsplitsing van de activa van Air Berlin en de verkoop van bepaalde onderdelen aan Lufthansa de concurrentie in Duitsland zou verzwakken. Lufthansa wil 90 van de 140 vliegtuigen overnemen van Air Berlin.

Net als Ryanair-baas Michael O’Leary stelt Wöhrl zich overigens vragen bij het optreden van de Duitse overheid in de zaak. Het lijkt erop dat er een strategie ontwikkeld werd die Lufthansa bevoordeelt, luidt het. Ryanair drukte het nog straffer uit door van een “duidelijke samenzwering” te spreken. De Ierse maatschappij diende een klacht in bij de Duitse en Europese mededingingsautoriteiten.

Hans Rudolf Wöhrl is geen onbekende in de luchtvaartwereld. Zijn bedrijf heeft een traditie van opkopen, saneren en opnieuw verkopen van noodlijdende luchtvaartbedrijven. In april 2014 nam hij het Belgische VLM Airlines over, om het in oktober van hetzelfde jaar alweer te verkopen aan het management. Het kwam niet meer goed met VLM en de maatschappij ging vorig jaar failliet. Onder de vleugels van SHS Aviation wordt nu wel aan een herstart gewerkt.

(belga)