De slachtoffers van de aanslagen in Spanje: Belgische moeder, de vader van een baby en een 3-jarig jongetje

Naast de veertien doden vielen er ook meer dan honderd gewonden bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Een tiental verkeert nog in kritieke toestand. Dit weten we tot nu toe over de doden en gewonden van deze laffe terreurdaad.

Thierry Goeman

Een Belgische vrouw, de 44-jarige Elke Vanbockrijck uit Tongeren, werd als één van de eerste slachtoffers geïdentificeerd. Ze was samen met haar man en twee zonen met vakantie in Barcelona. Haar echtgenoot, een beroepsmilitair, en haar twee tienerzonen zagen hoe hun moeder werd aangereden. Zelfs ontsnapten ze aan het drama. Een zoon raakte wel lichtgewond. Ze keren zo snel mogelijk naar ons land terug. In Tongeren is gisteren een rouwregister geopend.

Ook de 35-jarige Bruno Gulotta, een Italiaanse vader van twee jongere kinderen, is bij de dodelijke slachtoffers. Dat maakte zijn werkgever Tom’s Hardware vrijdag bekend. De IT-specialist was met zijn gezin in Barcelona toen de aanslag gebeurde. Hij laat een vrouw, Martina en twee jongere kinderen achter. Zijn zoontje Alexander is vijf, zijn dochtertje Aria amper zeven maanden.

© Tom’s Hardware

Zijn partner Martina getuigt dat ze rustig aan het wandelen waren. Zij droeg de kleine Aria, Bruno had hun zoontje Alexander op de arm. Plots was die auto daar. Als bij wonder raakte de kleine Alexander niet gewond. Zijn moeder greep hem vast en bracht hem in veiligheid.

De 60-jarige Francisco López Rodríguez uit het Spaanse Granada is geïdentificeerd als een van de Spaanse dodelijke slachtoffers. Rodriguez was net met pensioen. Hij was jaren geleden van Granada naar Barcelona verhuisd. Zijn vrouw raakte zwaargewond. Een nicht van haar is ook gewond.

Jongste slachtoffer amper 3 jaar

Een achterneefje van Rodgriguez stierf eveneens. Het gaat om de 3-jarige Javi Martínez, het jongste slachtoffer van de aanslag. Hij woonde met zijn familie in Ruby maar ze verblijven het grootste deel van de zomer in hun vakantiehuis in Pallaresa. Burgemeester Josep Terré was zwaar aangeslagen toen hij het tragische nieuws vrijdagmiddag bekend maakte.

Ook de 75-jarige Pepita Codina kwam bij de aanslag in Barcelona om. De Joodse vrouw woonde in Barcelona en was met een familielid aan het wandelen. Ze werd zwaargewond maar overleed later in Hospital del Mar aan haar verwondingen.

Verliefd koppeltje

De Italiaan Luca Russo, een 25-jarige ingenieur uit Padua, was met zijn vriendin op reis. Kort voor de aanslag nam Marta Scomazzon nog een selfie van het gelukkige koppeltje. Nu blijft ze alleen achter. Helemaal gebroken van verdriet. De zus van Russo heeft zijn overlijden intussen bevestigd.

© Facebook

In een ziekenhuis is vrijdagochtend ook een 74-jarige Portugese vrouw overleden aan haar verwondingen. Ze woonde in Lissabon en was met haar 20-jarige kleindochter in Barcelona. Ze raakte zwaargewond bij de aanslag en stierf dus later in het ziekenhuis.

Het slachtoffer bij de tweede aanslag, in de nacht van donderdag op vrijdag nabij Cambrils, is de 61-jarige Ana María Suárez uit Zaragoza. Zij raakte zwaargewond en overleed vrijdagochtend aan haar verwondingen.

Exact één jaar getrouwd

De 40-jarige Heidi Nunes uit Californië zocht vrijdag de hele dag naar haar man Jared Tucker (43). Vrijdagavond bevestigde Dan Tucker, de papa van Jared, vanuit de VS dat zijn zoon bij de slachtoffers was.

Het koppel uit Walnut Creek in Californië was in Barcelona om er hun eerste huwelijksverjaardag te vieren. De laatste keer dat de leerkracht haar man zag, was aan een juwelenkraampje. Daarna ging Jared even naar het toilet. Op het moment dat hij weg ging, is het gebeurd. Heidi heeft haar man niet meer levend teruggezien.

© rr

7-jarige jongen vermist

Een Brits-Australische jongen was gisteravond nog altijd vermist. Het gaat om de 7-jarige Julian Cadman. Het kind, geboren in het Britse Kent maar opgegroeid in Australië, raakte bij de aanslag gescheiden van zijn moeder. Jom Cadman, de mama van Julian, is ondertussen gevonden in een ziekenhuis. Ze is zwaargewond, maar haar toestand is stabiel.

Naar de jongen werd de hele dag gezocht.

Julian en zijn mama waren donderdag in Barcelona voor een bruiloft. Papa Andrew bleef in Australië achter maar had kort voor de aanslag nog contact met zijn gezin.

Vrijdag is de ganse dag naar hem gezocht. Zijn vader, neef en grootvader stuurden vanuit Australië berichten via sociale media met foto’s van de jongen.

“Deel dit bericht alstublieft, zeker als je familie of vrienden in Barcelona hebt”, schreef Julians opa op Facebook.

Lokale organisaties startten zelfs een affichecampagne. Vrijdagavond was er nog altijd onduidelijkheid over het lot van het kind.

Vrijdag riep zelfs de Britse premier May in een tv-interview Britten die met vakantie zijn in Barcelona op om mee uit te kijken naar het kind.

© Facebook

Breuken en inwendige bloedingen

Naast de dodelijke slachtoffers vielen ook meer dan honderd gewonden. Sommigen zijn er erg aan toe. Volgens de lokale autoriteiten hebben de gewonden vooral breuken opgelopen en inwendige bloedingen als gevolg van de impact van het voertuig op hun lichaam. De Franse autoriteiten hebben intussen laten weten dat er 26 Fransen gewond zijn geraakt. 11 van hen zijn zwaargewond.

Ook dertien Duitsers raakten gewond. Onder hen drie meisjes van een evangelische kerkgemeenschap in Schmachtendorf. De drie, twee van 17 jaar en eentje van 14 jaar, liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel, klinkt het. Ze liepen verschillende breuken op.

Naast het dodelijke slachtoffer raakten nog twee Belgen gewond. Een is er erg aan toe. Hun identiteit is voorlopig nog niet bekend.

© Reuters

Een echtpaar uit Ommen (Overijssel) in Nederland en hun 16-jarige dochter liggen ook in het ziekenhuis. Het meisje brak beide benen, maar is net als haar ouders buiten levensgevaar.

Turkse media melden dat de 33-jarige zakenman Emre Eroğlu zijn benen heeft gebroken, maar buiten levensgevaar is.

Verder raakten volgens de respectievelijke autoriteiten zeker ook drie Grieken gewond, net als iemand uit Hong Kong en vier Australiërs.

Andere slachtoffers komen uit Argentinië, Venezuela, Hongarije, Peru, Ierland, Cuba, Macedonië, Italië, Roemenië, Algerije en Spanje. De lijst met slachtoffers is nog niet compleet. Niet iedereen had identiteitspapieren op zak, wat de identificatie bemoeilijkt.

Zo lag er vrijdagochtend in het Vall Hebron University Hospital, zo zeggen Spaanse media, nog altijd een meisje waarvan de identiteit nog niet bekend was. Het liep bij de aanslag een zwaar schedeltrauma op en is nog altijd kritiek.

Meer over Aanslag Barcelona