© rr

Nog zeker één verdachte op de vlucht, bestuurder bestelwagen overleden

Er komt steeds meer duidelijkheid over de terreurcel die de aanslag in Catalonië heeft gepleegd. Vijf terroristen zijn donderdagnacht doodgeschoten tijdens de aanslag in Cambrils. Vier anderen zijn dan weer gearresteerd. Zeker één verdachte zou nog op de vlucht zijn. Een overzicht.

jdb

Naar wie is de politie nog op zoek?

De politie houdt momenteel nog een klopjacht op een aantal voortvluchtige terroristen. Volgens El País gaat het al zeker om Younes Abouyaaqoub (20), een jonge Marokkaan die al een tijdje in Ripoll woont. Zijn foto is intussen internationaal verspreid. Eerder meldden verschillende Spaanse media dat Abouyaaqoub één van de doodgeschoten terroristen in Cambrils was. Maar dat wordt vrijdagavond tegen gesproken.

Volgens Spaanse media zou hij met een witte Renault Kangoo naar Frankrijk zijn gevlucht.

Wie is er gearresteerd?

De speurders hebben de voorbije 24 uur in totaal vier personen opgepakt die mogelijk een verband houden met de aanslagen in Barcelona in Cambrils. Over de gearresteerden raken stilaan meer details bekend. Volgens Spaanse media zijn ze allemaal tussen de 21 en 34 jaar oud . Twee van hen werden opgepakt in het Catalaanse stadje Ripoll.

Een van de gearresteerde verdachten is Driss Oubakir. Hij werd aangehouden in het noordelijke Catalaanse stadje Ripoll. Volgens verschillende media was het zijn jongere broer Moussa die donderdag aan het stuur van de bestelwagen zat, maar daarover bestaat geen uitsluitsel. De politie is nog steeds op zoek naar Moussa (zie boven).

Een tweede verdachte is geïdentificeerd als Mohamed Holi (21), een jongeman met Marokkaanse nationaliteit. Of hij het zwaargewonde slachtoffer was van het ontplofte huis in Alcanar, is niet duidelijk.

Geen van de vier opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils stond bij de autoriteiten gekend voor banden met terroristische organisaties. Dat heeft de Catalaanse politie vrijdag verklaard op een persconferentie. Volgens commissaris Josep Lluis Trapero werden de aanslagen van donderdag “al enige tijd voorbereid vanuit Alcanar”.

Wie is er overleden?

Vier van de vijf terroristen die donderdagnacht toesloegen in Cambrils werden neergeschoten door één agent nadat hun wagen gecrasht was. De vijfde dader kon ontkomen, maar werd in de buurt uitgeschakeld door een andere agent. Het gaat om Moussa Oukabir, El Houssaine Abouyaaqoub, de broers Omar en Mohamed Hychami, Said Aallaa en . De vijf jongeren zijn van Marokkaanse afkomst en zijn respectievelijk 17, 19, 21, 24 en 19 jaar oud.

Moussa Oukabir liet twee jaar geleden nog een opmerkelijke tekst na op Kiwi, een vraag - en antwoordforum. Op de vraag “Wat zou jij doen op je eerste dag als koning van de wereld”, antwoordde hij “Alle ongelovigen doden en enkel de moslims sparen die onze religie volgen”. Toen hem gevraagd werd in welk land hij nooit wou leven, antwoordde hij “Vaticaanstad”.

Lange tijd werd er gedacht dat Moussa trouwens de bestuurder was van de witte bestelwagen op de Ramblas. Maar dat nieuws kan voorlopig niet bevestigd worden. De Mossos, de Catalaanse politie, maakte vrijdagavond namelijk bekend dat ze nog steeds op zoek zijn naar de identiteit van de bestuurder.

Meer over Aanslag Barcelona