Dodelijk slachtoffer aanslag Barcelona was Tongerse vrouw op reis met haar man en twee kinderen

“Zo onrechtvaardig dat ze net op zo’n verschrikkelijk moment daar waren”

Een van de dertien dodelijke slachtoffers van de aanslag op de Ramblas is Elke V., een 44-jarige vrouw uit Tongeren. Elke was samen met haar man en twee jonge kinderen op reis in Spanje en bezocht Barcelona. Net op het moment van de aanslag was ze op de Ramblas.

cds, pl, jf, sir

Het nieuws van het overlijden van de Tongerse vrouw bij de aanslag in Barcelona werd gisteren door verschillende officiële bronnen bevestigd. Haar man en kinderen hebben de aanslag overleefd en bleven ongedeerd. De man van Elke wist net op tijd hun zoontjes van 10 en 12 jaar aan de kant te duwen, maar voor zijn vrouw mocht geen hulp meer baten. De 44-jarige stierf ter plekke.

Loketbediende bpost

Elke V. werkte als loket­bediende bij bpost. Haar man is beroepsmilitair. “Een heel vriendelijke vrouw”, klinkt het in de buurt. “Altijd in de weer voor haar jongens, twee voetballertjes bij KFC Heur Tongeren.” De ­familie was sinds vorige week op vakantie. “Zo onrechtvaardig dat ze net op zo’n verschrikkelijk ­moment daar waren.”

Vuurwerk afgelast

De familie van Elke werd gisteravond op de hoogte gebracht en was te aangedaan om te reageren. In Lummen, waar haar ouders wonen, besliste het gemeentebestuur gisteren om het traditionele vuurwerk aan het einde van de Halfoogstkermis af te gelasten. De beslissing werd genomen uit respect voor het slachtoffer en haar familie, die vlak bij woont.

Stad opent rouwregister

In samenspraak met de familie van Elke V. komt er vanaf maandagmorgen tot vrijdag een rouwregister in het Praetorium. Momenteel is er nog geen aparte herdenkingsplechtigheid voorzien voor het Tongerse dodelijke slachtoffer.

Burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) bood via Twitter zijn medeleven aan aan de familie. “Een Tongerse werd vandaag (donderdag red.) slachtoffer van de laffe aanslag in Barcelona. Namens alle Tongenaren mijn deelneming aan familie en vrienden”, aldus Dewael. De vader van de omgekomen vrouw contacteerde de burgemeester donderdagavond, nadat hij vernomen had dat zijn dochter zwaar gewond was. Dewael, die in 2014 nog het huwelijk van de vrouw had voltrokken, bracht de ongeruste vader in contact met de dienst Buitenlandse Zaken en het Belgische consulaat in Barcelona. Later op de avond belde de man hem terug met het nieuws dat zijn dochter bij de dodelijke slachtoffers was.

“Als burgemeester van deze stad kan ik zeggen dat het fenomeen van terreur wel heel akelig nabij is gekomen en dat ervaar ik ook zo bij de Tongerse bevolking”, laat Dewael weten. “De mensen zijn allemaal triestig en emotioneel aangedaan. We proberen als stad, in overleg met de familie de dingen te doen die gebruikelijk zijn. Maar ik ga ook niets doen wat de familie niet wil.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio