© LD

DE KERN

De haat van de gekken is nog altijd gericht tegen de waarden van de open samenleving waarvan een stad als Barcelona het levende symbool is

Geen urbaner plek dan de Ramblas. De prachtboulevard van Barcelona heeft alles wat stedenliefhebbers en - trippers opzoeken. Grootstedelijke allure, de verscheidenheid van de echte metropool, traditie gepaard aan moderniteit - commercie ook. In de zomer is het er over koppen lopen: half Europa flaneert voorbij.

Marc Van de Weyer

Gisteren veranderde een terreurdaad, volgens een scenario dat we inmiddels uit den treure kennen, deze plek van vitaliteit en plezier in een slagveld. Een bestelwagen trok een spoor van bloed door het drukste deel van de boulevard - vlak bij de Bocqueria, de centrale markt van de Catalaanse hoofdstad en een van haar populairste toeristenmagneten. Gisteravond was er sprake van zeker dertien doden en vijftig gewonden. Onder de slachtoffers ook een landgenoot.

De schokkende beelden uit Barcelona riepen - bij alle onverwisselbaarheid van de unieke locatie - meteen recente beelden van andere Europese steden op: Westminster Bridge in Londen, de Promenade des Anglais in Nice, Drottninggatan in Stockholm, de kerstmarkt op de Breidscheidplatz in Berlijn. Ook daar sloegen terroristen toe met inzet van dat meest toegankelijke wapen: een truck, bestel- of personenwagen. De lijst - ze gaat niet veel meer dan een jaar terug - is een kroniek van de dood geworden die zo goed als zeker niet in Barcelona zal eindigen, dat beseffen we nu al.

De komende dagen zullen er zonder twijfel harde vragen gesteld worden over de beveiliging van een van de meest geliefde toeristische hotspots van dit continent. De zoveelste grootstedelijke aanslag - die gisteravond door Islamitische Staat werd opgeëist- herinnert ons in volle vakantieroes nogmaals aan de werkelijkheid van de terreurdreiging.

De haat van de gekken is nog altijd gericht tegen de waarden van de open samenleving waarvan een stad als Barcelona het levende symbool is: pluralisme, democratie, verdraagzaamheid. Juist haar symboolwaarde en haar populariteit maken de Catalaanse hoofdstad tot een ideaal doelwit voor de urbane terreur zoals we die nu al enkele jaren kennen - ook in ons land.

We weten meteen weer waarom onze waakzaamheid niet kan en mag verslappen. En waarom we niet mogen wijken voor de dreiging die ons wil wegjagen van de plekken waar we het liefst samenkomen.