© Luc Van De Sijpe

© Luc Van De Sijpe

thumbnail: null
thumbnail: null

Engelse prof vindt zijn roots terug in Hamonts Ursulinenklooster

Donderdag 17 augustus bezocht prof David Grey uit Oxford het Hamontse Ursulinenklooster. Voor hem, zijn dochter Sara en alle aanverwanten was het roemrijke pensionaat heel belangrijk.

Luc Van De Sijpe

Het Ursulinenklooster in Hamont werd opgericht in 1839. Rond 1910 was de helft van het pensionaat bevolkt door Britse pensionaires.Volgens prof. Grey erkent men veel te weinig de enorme betekenis van deze kloosters voor de emancipatie van de (Britse) vrouw in de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw: “ A period of emancipation for girls” schreef hij na afloop van zijn bezoek in het gastenboek.

Zijn grootmoeder verbleef drie jaren in het Hamontse pensionaat tussen 1908 en 1910 en werd er zelfs op 31 december 1909 gedoopt. Zijn moeder en tante verbleven in hetzelfde pensionaat tussen 1936 en 1939, waarna ze door de oorlogsdreiging België inderhaast moesten verlaten.De gegevens van hun verblijf werden snel opgezocht, want het Documentatiecentrum Dr. Bussels heeft een zeer uitgebreide collectie over dit klooster. Emotioneel was de vondst van een rekening van beide zussen uit 1937 in deze collectie, die bij de eigen beheerders ook onbekend was.De familie Grey bezocht nog even de Teutenkamer, een voormalige spreekkamer van de zusters ursulinen en uiteraard de indrukwekkende kapel, waarvan de glasramen in 1919 een schenking waren van de Britse pensionaires.De kloostertuin wekte nog het meest de sfeer van het pensionaatsleven op en was zoals vroeger de plaats om leuke kiekjes te maken.

In de loop van de dag maakte de familie Grey nog kennis met de Hamontse 90-jarige Mia Hegge, die in 1939 ook pensionaire in Hamont was en beide zussen heeft gekend. Zij herinnerde zich nog enkele leuke anekdotes. Met dank aan de bibliotheek van Hamont die in maart Sara Grey de weg wees naar het Documentatiecentrum Dr. Bussels.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio