© AFP

“Als mijn man me niet had weggetrokken, was ik er niet meer geweest”

Rotterdammers Amber de Bruin en Rutger Mudde zagen de bestelwagen van de dader vlak voor hun neus passeren. In een flits trok Rutger zijn partner weg, anders was ze er wellicht niet meer geweest.

tg

Het Nederlandse koppel zit nog altijd vast op de negende verdieping van een kantoorgebouw. Samen met tientallen andere toeristen die het gebouw waren ingevlucht. “Pas toen we hier kwamen en beseften dat we veilig waren, ben ik ingestort”, zegt de vrouw.

De Nederlanders liepen samen met duizenden anderen langs de winkels toen de witte bestelwagen in een razende vaart kwam aangereden.

“De chauffeur reed snel en doelbewust op de mensen in. Hij remde niet af maar gaf integendeel nog gas bij. Mensen werden letterlijk weggekatapulteerd. Overal lagen slachtoffers. Doden en gewonden”, zegt Parijzenaar Michel in de Franse media. Ook hij kon maar net op tijd wegspringen.

“Ik zag een witte flits in mijn ooghoek en trok Amber weg. Puur instinctief. Je denkt niet na op zo een moment”, zegt Nederlander Rutger Mudde in Algemeen Dagblad. De man beseft dat het slechter had kunnen afgelopen.

”Als mijn man dat niet had gedaan... dan was ik er niet meer geweest,’’ zegt Amber (39) enkele uren na het drama.

“Toen ik omkeek, zag ik mensen als een zee uiteen gaan. Langs me heen vloog een lichaam. Letterlijk. Er was complete hysterie.”

Rutger greep haar vast en schreeuwde: “Kom! Kom!” Het gebeurde allemaal in een paar seconden.

De Bruin en Mudde kamperen in Zuid-Frankrijk maar waren voor enkele dagen in Barcelona. Ze keren zo snel mogelijk terug.

Alsof we in een film zaten

Irene getuigt hoe haar man nipt aan de dood ontsnapte. “We liepen de winkel in, mijn man wachtte buiten. Toen gebeurde het, vlak voor de winkel. Mijn man heeft vreselijke dingen gezien. Dit moeten we samen met de kinderen verwerken”, zegt ze.

Meer over Aanslag Barcelona