© AP

Netanyahu onder vuur voor “late en vage” reactie op Charlottesville

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu krijgt bakken kritiek over zich omdat hij zo laat en zo nietszeggend heeft gereageerd op het extreemrechtse geweld in het Amerikaanse Charlottesville. Nochtans waren bij het geweld neonazi’s en antisemieten betrokken. Netanyahu’s eerste reactie volgde pas op dinsdag, een tweet waarin hij stelde geschokt te zijn door “de uitingen van antisemitisme, neonazisme en racisme”. Nadat Trump diezelfde dag het geweld “van beide zijden” had gelaakt, nam de kritiek op de topman van Likoed nog toe.

Jarenlang bestonden er wrijvingen tussen Netanyahu en Trumps voorganger Barack Obama. De verkiezing van Trump werd door de rechtse regeringspartijen in Israël onthaald als het begin van een nieuw tijdperk. De VS en Israël zijn de innigste bondgenoten: Washington pompt jaarlijks voor drie miljard dollar militaire steun in Tel Aviv en blokkeert in de VN alle pogingen om de Joodse staat te berispen of te sanctioneren.

Oud-premier Ehud Barak (Labour) oordeelde dat een Israëlische leider “binnen de zes uur” had moeten reageren, onder meer uit betrokkenheid met de uitgebreide Joodse gemeenschap in de VS.

De verklaringen van Trump haalden donderdag de koppen van diverse kranten. De meest populaire krant, Yediot Ahronoth, hield het op één woord voor de titel: “Schande”. De gratis krant Israel Hayom, notoir pro-Netanyahu, zorgde voor het andere uiterste: Trump werd er voor een kort artikel naar pagina 24 verwezen.

(belga)