© Rik Daems

Rik Daems wil dat “gastro-nationalisme” halt wordt toegeroepen

Senator Rik Daems (Open Vld) wil dat er een einde komt aan het door Europa gedoogde “gastro-nationalisme” waarbij de herkomst van voedingsingrediënten verplicht op de etiketten vermeld wordt. Aanleiding is de toelating die de Europese Commissie onlangs aan Frankrijk gaf om “bij wijze van uitzondering” een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënten in voedsel door te voeren.

“Het gaat om een test die twee jaar duurt en die wordt opgelegd per ministerieel decreet”, aldus Daems aan Belga. Volgens de liberale senator gaat het om “marktverstorend protectionisme”.

“Het verplichtend karakter van de maatregel is nefast voor de voedselproducenten en onze landbouwers”, vindt Daems. “Franse producenten hebben al gezegd voorkeur te zullen geven aan het inkopen van Frans vlees en melk. De Europese Commissie ondermijnt hiermee de fundamenten van het vrij verkeer van goederen en diensten. Het invoeren van aparte etiketteringsregels voor producten gemaakt binnen of buiten Frankrijk staat gelijk met het optrekken van handelsbarrières.”

“Dat de Franse maatregel een impact heeft op de exportmogelijkheden van de betrokken Belgische sectoren is zeer waarschijnlijk”, antwoordde minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een vraag van Rik Daems. “De sectoren werken zelf een monitoring uit die de impact moet inschatten.”

“Hoewel het Franse decreet bepaalt dat de etiketteringsregel niet van toepassing is op producten die legaal zijn geproduceerd en geëtiketteerd in andere EU-landen, blijkt dat de Franse distributeurs dit toch opleggen aan producten uit andere EU-landen”, aldus Daems.

Ook andere EU-lidstaten willen aparte etiketteringsregels opleggen: Litouwen wil dat bij melk het land van oorsprong wordt vermeld, terwijl Griekenland wil dat zowel het land van het melken als het land van de verwerking en het land van verpakking wordt aangegeven. Ook Italië, Finland, Portugal en Roemenië staan te trappelen met eigen etiketteringseisen.

“De verplichte herkomstetikettering leidt tot frequente aanpassingen van etiketten, met bijbehorende kosten”, zegt Daems. “Het kan ook leiden tot voedselverspilling, omdat producenten worden ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten.”

(belga)