© MH

Museum krijgt liefdesbrief uit 1944

“I love you more than anyone else in this world”, staat te lezen op een liefdesbrief van de de Britse parachutist Frank McNaught (22) in september 1944 aan zijn “darling wife”. Zijn vlammende liefdesbrief van vele kantjes is na 73 jaar in het bezit gekomen van het Airborne Museum in Nederland.

De jongeman schreef de brief toen zijn Dakota werd neergeschoten bij het Utrechtse plaatsje Achterberg, en hij vreesde voor zijn leven omdat hij zich achter de Duitse linies bevond.

De brief zat verstopt in een pistoolholster, en werd vorig jaar gevonden onder het rieten dak van het voormalig kasteel Remmerstein, in de gemeente Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het gebouw was in die tijd een internaat voor geestelijk gehandicapte kinderen, en historicus Toon Blokland kwam erachter dat McNaught onderdook op de zolder van Remmerstein.

Toen de Duitsers het buitenhuis ontruimden, verstopte de Brit zijn brief in het dakbeschot. Hij wist via een achterdeur te vluchten. McNaught overleefde de oorlog, maar is ondertussen overleden volgens het museum. Het is Blokland niet gelukt contact te leggen met zijn nabestaanden. Gezien de goede staat, de inhoud en de omvang van de brief spreekt het museum van een bijzondere aanwinst.

(belga)