© Photo News

FIFA maakt genomineerden voor Speelster van het Jaar bekend

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag de tien voetbalsters bekendgemaakt die genomineerd zijn voor de onderscheiding voor de Speelster van het Jaar.

Kersvers Europees kampioen Nederland is hofleverancier met twee speelsters. Vivianne Miedema en Lieke Martens blonken onlangs uit op het EK in eigen land en werden respectievelijk topschutter en Speelster van het Toernooi.

Ook de Amerikaanse Carli Lloyd, de winnares van vorig jaar, de Deense Pernille Harder en de Duitse Dzsenifer Marozsán zijn genomineerd. De FIFA gaat ook op zoek naar de beste coach van een vrouwenploeg. Voor die prijs komen tien trainers in aanmerking.

De winnaars worden gekozen door journalisten, bondscoaches, aanvoerders van de nationale ploegen en de fans. In september wordt de lijst teruggebracht naar drie kandidaten, waarna op maandag 23 oktober bij het FIFA-gala in Londen de winnaars worden gehuldigd.

Genomineerden Speelster van het Jaar: Lucy Bronze (GBr), Deyna Castellanos (Ven), Pernille Harder (Den), Samantha Kerr (Aus), Carli Lloyd (VSt), Dzsenifer Maroszan (Dui), Lieke Martens (Ned), Vivianne Miedema (Ned), Wendie Renard (Fra)

Genomineerden Trainer van het Jaar (vrouwenploeg): Olivier Echouafni (Fra), Emma Hayes (GBr), Ralf Kellermann (Dui), Xavier Llorens (Spa), Nils Nielsen (Den), Florence Omagbemi (Nig), Gérard Precheur (Fra), Dominik Thalhammer (Oos), Sarina Wiegman (Ned), Hwang Yongbon (NKo)