© Photo News

Roemeense tenniscoach Nastase gaat in beroep tegen schorsing

De Roemeense Fed Cup-kapitein Ilie Nastase gaat in beroep tegen de sanctie van de Internationale Tennisfederatie (ITF), die Nastase schorste tot 31 december 2020. Dat maakte de ITF donderdag bekend. Wanneer het beroep behandeld wordt, is niet duidelijk. “De ITF geeft pas meer informatie zodra een eindbeslissing genomen is”, luidt het.

Nastase werd op 21 juli geschorst tot 2021. Hij werd tevens gebannen van alle ITF-competities tot 31 december 2018 en moet een boete van 10.000 dollar betalen.

De 71-jarige Roemen ging eind april in het barrageduel tegen Groot-Brittannië zwaar over de schreef. Hij beledigde de umpire, de Britse kapitein Anne Keothavong en speelster Johanna Konta. De scheldende Nastase werd daarop het stadion uitgezet.

In aanloop naar het Fed Cup-treffen had de voormalige nummer een van de wereld en grandslamwinnaar ook al de zwangerschap van Serena Williams becommentarieerd. “Laten we maar zien welke kleur de baby heeft. Chocolade met melk?”, zei hij daarover, wat Nastase een storm van verontwaardigde reacties opleverde.

De Roemeen excuseerde zich uitvoerig voor zijn gedrag en noemde het voorval “opgeklopt door de media”. Niettemin legde de ITF hem een voorlopige schorsing op, die eind juli verlengd werd tot 2021. Hoewel de ITF geen zeggenschap heeft over de vier grandslamtoernooien, trokken Wimbledon en Roland-Garros hun uitnodiging aan Nastase in.