© AFP

IAAF bevestigt schorsing van Frankie Fredericks

De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft donderdag de voorlopige schorsing bevestigd van de Namibiër Frankie Fredericks, die verdacht wordt van corruptie. De Integriteitscommissie van de IAAF besliste het beroep van het IAAF-bestuurslid tegen zijn schorsing te verwerpen.

“Fredericks blijft wel genieten van het vermoeden van onschuld tot ons onderzoek naar een mogelijke inbreuk op de ethische code van de IAAF afgerond is”, klinkt het in een persbericht. De voormalige sprinter werd op 17 juli geschorst en kan zijn functie als lid van de raad van bestuur van de IAAF niet langer uitvoeren.

De Franse krant Le Monde publiceerde begin maart een artikel waaruit zou blijken dat Fredericks een betaling van 299.300 dollar (262.000 euro) zou hebben ontvangen op 2 oktober 2009, de dag dat de Spelen van 2016 door het IOC werden toegekend aan Rio de Janeiro.

Fredericks liet daarop weten dat het bedrag werd overgeschreven “voor bewezen diensten” en niets te maken had met de toekenning van de Spelen aan Rio. De betaling is afkomstig van het bedrijf van Papa Massata Diack, de zoon van oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack. De jonge Diack werd er eerder al van beschuldigd een bedrag van 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) te hebben ontvangen van de Braziliaanse zakenman Arthur Cesar de Menezers Soares Filho drie dagen voor de toewijzing. Fredericks was in die periode zelf niet stemgerechtigd, maar moest waken over het goede verloop van de stemming.