© BELGA

Alles wat u moet weten over het EK hockey: Red Lions in favorietenmodus, Red Panthers zoeken progressie

De Red Lions en de Red Panthers, de nationale mannen- en vrouwenploeg hockey, vatten het EK 2017 van vrijdag tot en met zondag 27 augustus in Amsterdam met aanzienlijk andere objectieven aan.

De mannen van de Nieuw-Zeelandse coach Shane McLeod kunnen terugblikken op een succesrijke periode, na de zilveren Olympische medaille in Rio vorig jaar en hun recente overwinning in de halve finale van de World League in Zuid-Afrika. De Red Lions zijn net als het gastland Nederland en Duitsland co-favoriet voor de titel. De Belgen, nummer 5 op de wereldranglijst, azen op een eerste titel op een belangrijk toernooi. Vier jaar geleden, in eigen land in Boom, liep het voor de Europese titel nog net fout tegen Duitsland. De Lions misten hun EK-afspraak twee jaar later in Londen: ze faalden in de groepsfase en eindigden op een ontgoochelende vijfde plaats. Sindsdien is veel veranderd en kwam er schot in de zaak. Vooral de coach slaagde erin een nieuwe dynamiek te ontwikkelen en vertrouwen te geven aan zijn manschappen.

In Amsterdam is België ingedeeld in groep A, waar Oostenrijk (FIH 22/19 augustus), Nederland (FIH 4/21 augustus) en Spanje (FIH 9/23 augustus) wachten. In groep B neemt Duitsland (FIH 3) het op tegen Engeland (FIH 7), Ierland (FIH 10) en Polen (FIH 20).

Zowel in het mannen- als het vrouwentoernooi plaatsen de eerste twee zich voor de halve finales. De twee andere teams moeten het stellen met de klassementswedstrijden voor de plaatsen 5 tot 8.

© BELGA

De Belgische selectie:

Doelmannen: Vincent Vanasch (Waterloo Ducks), Loïc Van Doren (Dragons)

Spelers: Gauthier Boccard (Waterloo Ducks), Alexander Hendrickx (Dragons), Loïck Luypaert (Braxgata), Emmanuel Stockbroekx (Bloemendaal/Ned), Arthur De Sloover (Beerschot), Arthur Van Doren (Dragons), Simon Gougnard (Waterloo Ducks), Augustin Meurmans (Racing), Victor Wegnez (Dragons), Felix Denayer (Dragons), Sébastien Dockier (Beerschot), Florent van Aubel (Dragons), Cédric Charlier (Racing), Tom Boon (Racing), Thomas Briels (Oranje-Rood/Ned), Amaury Keusters (Herakles).

Coach: Shane McLeod

© Photo News

Panthers op zoek naar progressie

De Red Panthers, mondiaal de nummer 14, kenden hoogtes en laagtes eind juni in de halve finale van de World League in Brussel en eindigden op een bescheiden achtste plaats. De ambitie is het bewijzen van de progressie sinds de Nederlandse coach Niels Thijssen de groep in handen kreeg.

De Belgische vrouwen komen uit in groep A en spelen op 19 augustus hun eerste wedstrijd tegen Tsjechië (FIH 24). Daags nadien al wenkt Nederland, ‘s werelds nummer 1. De groepsfase wordt op dinsdag 22 augustus afgesloten tegen Spanje (FIH 10). Groep B wordt gevormd door Engeland (FIH 2), Duitsland (FIH 7), Schotland (FIH 17) en Ierland (FIH 16).

© Photo News

De Belgische selectie:

Doelvrouwen: Aisling D’Hooghe (Waterloo Ducks), Elena Sotgiu (Herakles)

Speelsters: Maureen Beernaert (Gantoise), Jill Boon (Oranje-Rood/Ned), Louise Cavenaille (Waterloo Ducks), Aline Fobe (Braxgata), Alix Gerniers (Gantoise), Lien Hillewaert (Braxgata), Pauline Leclef (Braxgata), Sophie Limauge Waterloo Ducks), Judith Vandermeiren (Braxgata), Barbara Nelen (Braxgata), Joanne Peeters (Waterloo Ducks), Louise Versavel (Braxgata), Anouk Raes (Wellington/capitaine), Michelle Struijk (Antwerp), Stephanie Vanden Borre (Gantoise), Anne-Sophie Weyns (Victory)

Coach: Niels Thijssen