© Photo News

Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft een spoor van fipronil aangetroffen in een recente controle op een staal dat dateert van september 2016. Dat heeft FAVV-directeur Herman Diricks donderdagmiddag verklaard tijdens een hoorzitting in de Kamer. Het ging om een klein spoor van het bestrijdingsmiddel in één staal, waarbij de detectiedrempel van 0,005 mg/kg niet werd overschreden.

Het FAVV voert controles uit op stalen uit alle pluimveebedrijven in ons land. Daarnaast liet het agentschap ook historische monsters analyseren, die al voor het losbarsten van de crisis werden genomen. “Voor september 2016 werd nergens fipronil aangetroffen. In september 2016 is er een heel klein spoor van fipronil gevonden in één van veertien stalen”, zei Diricks. De detectiedrempel van 0,005 milligram fipronil per kilogram ei werd echter niet overschreden. Tot januari werd daarna niets meer aangetroffen.

Tot nu toe werd aangenomen dat het fipronilgebruik voor het eerst in november 2016 aan het licht kwam in Nederland. Daarover ontstond begin augustus heel wat ophef, omdat onze noorderburen een maand zouden hebben gewacht om de informatie door te geven aan de Belgische instanties.

De directeur van het federaal voedselagentschap kwam donderdagnamiddag in de Kamercomissies Landbouw en Volksgezondheid een stand van zaken geven over het onderzoek naar de fipronilcrisis. Diricks bevestigde dat er intussen meer dan 600 stalen zijn gecontroleerd uit 266 pluimveebedrijven in ons land. Er zijn twee pv’s van inbreuk gesteld, maar “de volksgezondheid is nooit in gevaar geweest”.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd in november 2016 al getipt dat Chickfriend reinigde met gif, zo meldt NRC donderdagnamiddag. Dat blijkt uit de antwoorden van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en de staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam (PvdA) op de vragen van de Tweede Kamer.

De tip ging over het gebruik van het giftige fipronil in kippenstallen en ging specifiek over Chickfriend. Tegen dit stalreinigingsbedrijf - waarvan de eigenaars inmiddels verdacht worden van het in gevaar brengen van de volksgezondheid - is destijds geen actie genomen. Ook is de melding bij de NVWA niet geregistreerd als een toezichtskwestie, maar alleen als een mogelijk strafbaar feit.