© VUM

Ouders proberen kinderen te redden uit zee maar verdrinken zelf

De strandvakantie van een zeskoppig gezin op Kreta eindigde in een tragedie toen de vader en een moeder probeerden om hun kinderen te redden uit de verraderlijke golven. Zij moesten hun reddingspoging bekopen met hun eigen leven.

De tragedie gebeurde dinsdagavond aan de noordkust van Kreta in de buurt van hoofdstad Rethymnon. Het strand van Geropotamos staat bekend om zijn gevaarlijke stromingen en er stond een krachtige wind.

Het was kort na acht uur ’s avonds toen twee jonge kinderen ondanks de ruwe zee toch besloten in het water te gaan. Volgens een televisiezender echter waren de twee kinderen op het strand aan het spelen toen ze werden meegesleurd door een hoge golf.

Aangespoelde lichamen

Toen de ouders, die op het strand kampeerden, hun kinderen hoorden schreeuwen, doken zij zelf de golven in. Ook andere mensen volgden hun voorbeeld. Volgens Griekse media slaagde een medewerker van een strandtaverne erin eerst de 7-jarige jongen en daarna ook het meisje uit de zee te redden.

Maar voor de 35-jarige vader en 37-jarige moeder was het te laat. Zij werden meegesleurd door een krachtige stroming. Een uur later spoelden hun lichamen aan. De moeder was verdronken, de vader leefde nog maar bezweek later in het ziekenhuis.

© Facebook

Onervaren zwemmer

“Toen ik hen hoorde schreeuwen zag ik de twee kinderen in nood”, zei de redder van de kinderen. “Ik haalde ze een voor een uit de golven op amper 4, 5 meter in de zee. Ik zag ook hoe de ouders de zee inliepen.”

Getuigen van het drama verklaarden aan het Griekse nieuwsmedium Athens News Agency dat de vader geen goed zwemmer was. Sommigen dachten zelfs dat hij niet kon zwemmen.

Iemand anders had een kniekwetsuur gezien bij de vader. “Dat in combinatie met de paniek zal hen fataal geworden zijn.”

Volgens Kyriakos Pattakos van de kustwacht stond er op het ogenblik van de feiten een wind van 5 beaufort. “ze werden de zee ingesleurd door de stroming die altijd sterk is in dat gebied ten noorden van Rethymnon”, zei hij.

Er was geen redder aanwezig op het strand. “Maar zelfs als dat wel het geval was geweest, zou zijn dienst om 17 uur geëindigd zijn”, aldus Pattakos.

Vier kinderen

De familie kampeerde al drie dagen in de omgeving. Vader Venizelos Stratakis, een paardentrainer, en moeder Katerina Kanavaki hadden elk twee kinderen uit een vroeger huwelijk. De vier kinderen tussen 7 en 14 jaar werden na de tragedie opgevangen door familie. 24 uren a de feiten waren zij nog altijd niet ingelicht over het lot van hun ouders.

De verraderlijke Kretenzische zee eiste die dag ei zo na nog andere slachtoffers . Vier andere zwemmers werden op het nippertje van de verdrinkingsdood gered door ervaren strandtoezichters. Een 47-jarige Britse man en een 44-jarige Noor belandden in het ziekenhuis.