Gemeente hanteert erg onorthodoxe manier om laagopgeleide jongeren aan te spreken

“Yo tjappie, alles chill?” De Nederlandse gemeente Lelystad heeft wel op een heel onorthodoxe manier een poging gedaan om laagopgeleide jongeren aan te spreken. De stad stuurde een folder naar bijna vierhonderd jongeren. Op zich niets speciaal, maar de gemeente maakt gebruik van straattaal. “Denigrerend”, vindt een aantal mensen. De brochure die de titel Netnix kreeg, werd verspreid onder werkloze en laagopgeleide jongeren in Lelystad.

Mohamed Laghmouch

Volgens de gemeente is het voor de jongeren die de folder hebben gekregen moeilijk om aan werk te komen. Jongeren die hulp willen bij het plannen van hun toekomst kunnen contact opnemen met de gemeente. In een poging om de doelgroep te bereiken, is de brochure geschreven in straattaal. Zo staat er: “Yo tjappie, alles chill?” Tjappie kan kerel of dude betekenen, maar wordt ook gebruikt voor iemand die dom of lomp is. Onder meer op Twitter wordt boos gereageerd.

“De meesten van jouw leeftijdsgenoten met een diploma in the pocket volgen een opleiding of hebben een baan. En daarmee hebben ze money at the bank voor een telly, een scooter of een wagen. Kijk dat is pas chill”, aldus de brochure.

Boos

Niet alleen jongeren en hun ouders ergeren zich te pletter. Jack Schoone van Leefbaar Lelystad vindt de tekst onsmakelijk en wil de kwestie in de raad aan de orde stellen. “Ik denk dat we de doelgroep een stempel geven, terwijl 80 procent daar geen behoefte aan heeft.” Volgens Schoone heeft de gemeente de plank misgeslagen. “Een hele boom zelfs. Ik vind dat het niet kan.”

De gemeente ziet er geen graten in en laat weten bewust voor de tekst is gekozen om de doelgroep te bereiken.