© Photo News

Ophef in Kamercommissie rond FAVV-rapport van 25 juli aan Borsus

De parlementsleden in de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid krijgen het rapport dat het federaal voedselagentschap FAVV op 25 juli aan voormalig Landbouwminister Willy Borsus heeft bezorgd, voorlopig niet in handen. Volgens zijn opvolger Dennis Ducarme heeft de onderzoeksrechter daar expliciet om verzocht, maar de oppositie neemt geen genoegen met die uitleg.

Landbouwminister Dennis Ducarme (MR) en zijn collega op Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) worden donderdagnamiddag in de Kamer opnieuw ondervraagd over de fipronilcrisis. Daar ontstond aan het begin van de zitting wat ophef rond de nota van het FAVV aan Borsus, die dateert van 25 juli. De commissieleden hadden vorige week al gevraagd om dat rapport in handen te kunnen krijgen, maar vingen toen bot bij minister Ducarme. Die beschuldigde de oppositie van politieke spelletjes.

Donderdagnamiddag liet de minister plots een heel ander geluid horen. “Ik had het document vandaag graag integraal vrijgegeven”, klonk het. “Maar de onderzoeksrechter heeft formeel verzocht om dat niet te doen, in verband met het onderzoek naar de elementen in dat rapport”, klonk het. “U begrijpt dat ik het onderzoek niet in gevaar wil brengen.”

Verschillende oppositieleden waren echter niet onder de indruk van die uitleg. “We willen het onderzoek uiteraard niet belemmeren. Maar de rechter vraagt om het document niet openbaar te maken. Inzage kan dus wel”, zei Jean-Marc Nollet (Ecolo). “Ik zie dus twee mogelijkheden. U kunt het rapport openbaar maken, met schrapping van de gevoelige informatie, of u kunt de commissieleden inzage geven op een beveiligde plek.”

Annick Lambrecht (sp.a) sloot zich daarbij aan. “Waar het ons om te doen is, is de lacune tussen begin juli (eerste aanwijzing van gebruik van fipronil, red.) en begin augustus. Daarvoor hebben we dat rapport van 25 juli nodig, om na te gaan wat de minister toen wist.”

Minister Ducarme verklaarde daarop dat hij zich “niet tegen die werkwijze kan verzetten”, maar legde de bal wel in het kamp van commissievoorzitter Jean-Marc Delizée, die het initiatief moet nemen. De minister bevestigde ook dat er een verbindingsofficier komt tussen het FAVV en de collega’s in Nederland, om de uitwisseling van informatie in de toekomst sneller te doen verlopen.

(belga)

Meer over fipronilcrisis