© AP

Extreemrechtse politica veroorzaakt ophef in Australisch parlement met boerka

In de Australische Senaat heeft de extreemrechtse politica Pauline Hanson donderdag ophef veroorzaakt door gekleed in een boerka plaats te nemen in het halfrond. Met haar stunt wilde ze de eis van haar partij om de boerka te bannen kracht bij zetten, maar haar demarche kwam haar meteen op kritiek te staan.

Toen Hanson gehuld in een zwarte boerka de Senaat binnenkwam en op haar vaste plek ging zitten, was de ontzetting bij de andere parlementsleden groot, zo is op videobeelden te zien. Ze deed de boerka pas na twintig minuten uit toen ze het woord nam. “Ik ben blij dit te kunnen uitdoen, want dit hoort niet in het parlement thuis”, sprak de leidster van de One Nation-partij. Islamitische klederdracht en de bouw van moskeeën zijn al langer een doorn in het oog van Hanson.

© AP

De Australische procureur-generaal, die vergelijkbaar is met onze minister van Justitie, diende haar meteen van antwoord. “Ik zou u respectvol willen aanraden om zeer, zeer goed op te letten dat u de religieuze gevoeligheden van andere Australiërs niet kwetst”, zei George Brandis. Verschillende senatoren gaven hem applaus voor zijn repliek.