© AFP

Wielrenner Samuel Sanchez test positief op doping, Vliegen mag in zijn plaats mee naar de Vuelta

De Spaanse wielrenner Samuel Sanchez is betrapt op het gebruik van doping. Dat maakte de Internationale Wielerunie (UCI) donderdag bekend in een persbericht. In het bloed van de 39-jarige Sanchez, olympisch kampioen op de weg in Peking in 2008, werden sporen van het groeihormoon GHRP-2 gevonden.

“De positieve test vond plaats op 9 augustus bij een controle buiten competitie. De renner heeft het recht de analyse van het B-staal aan te vragen en af te wachten”, klinkt het bij de UCI.

Samuel Sanchez reed de voorbije vier seizoenen voor het BMC-team van Greg Van Avermaet. Voordien was hij veertien jaar aan de slag bij het Baskische Euskaltel-Euskadi. “In overeenstemming met de politiek vna zero tolerantie bij BMC wordt Samuel Sanchez met onmiddellijke ingang geschorst door de ploeg. Tot de resultaten van het b-staal bekend zijn, zal er geen nieuwe actie worden ondernomen”, aldus BMC.

Op het palmares van Samuel Sanchez prijken naast zijn olympische titel onder meer nog een etappe en de bolletjestrui in de Tour en vijf ritzeges in de Vuelta (2005, 2006, 2007 (3x)). Hij eindigde ook een keer tweede in het eindklassement van de Tour (2010) en een keer tweede (2009) en derde (2007) in dat van de Vuelta.

Samuel Sanchez had normaal gezien zaterdag met BMC moeten starten in de Vuelta. Hij wordt nu vervangen door onze jonge landgenoot Loïc Vliegen, die zijn eerste grote ronde rijdt. Dat brengt het aantal Belgen in de Ronde van Spanje nu op 17 (lees meer).