Burgemeester Lanaken wil straatnaam vernoemd naar nazi-collaborateur weghalen
Na de rellen in Virginia over het al dan niet weghalen van een standbeeld van een ‘foute’ generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog, laait ook in ons land het debat over beelden en straatnamen die verwijzen naar een donker verleden op. Burgemeester van Lanaken Marino Keulen wil alvast de naam van Cyriel Verschaeve laten weghalen.
De voorbije jaren waren er in verschillende gemeenten al discussies rond beelden en straatnamen die verwijzen naar onder meer Leopold II en schrijver en collaborateur Cyriel Verschaeve. Na de rellen in Charlottesville laait het debat ook bij ons opnieuw op.
Zo liet burgemeester Marino Keulen van Lanaken vanmorgen op Radio 1 verstaan dat de Cyriel Verschaevestraat in zijn gemeente gaat verdwijnen. Verschaeve staat onder meer bekend als Vlaams-nationalistische priester, die collaboreerde met de nazi’s. In 1946 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld omwille van zijn morele verantwoordelijkheid bij het werven van soldaten voor het Oostfront.
“Verschaeve heeft de zwartste pagina uit de Tweede Wereldoorlog mee geschreven”, zegt Keulen. “Hij stond aan de kant van de SS en heeft veel mensen in de problemen gebracht. De straatnaam zelf dateert uit de jaren ‘70, maar eigenlijk is die keuze onbegrijpelijk. Dit kan niet meer anno 2017.”
Keulen wil de straatnaam snel laten wijzigen. “Voor de bewoners brengt dit praktische ongemakken en aanpassingen mee, zoals een adreswijziging en dergelijke. Maar we moéten dit doen. Een straatnaam is een eer. Het kan niet dat Lanaken met Verschaeve geassocieerd wordt.”
Hoofdpunten
Brand gesticht aan Houthalense superette waar inbreker werd doodgestoken, buren horen luide knal
Na de ontslagen, het gekibbel en de subsidieperikelen: hoe Hasselts cultuurhuis Z33 uit het dal wil klimmen
Na illegale bomenkap: Appeltans heeft in Hoeselt nog niet één boom gecompenseerd
Conner Rousseau en Kris Verduyckt: “Zijn het enige alternatief voor wie geen extreemrechtse chaos wil”
Lees meer
Vierhonderd jaar geleden werd Rekem een graafschap
In Rekem zit het hart van de veldheer verstopt in de gevel van zijn kasteel
Waterpeil van de Maas te hoog: fietsveerponten blijven aan de ketting dit weekend
Phillipaerts neemt afscheid als korpschef politie LaMa: “Lokale politie krijgt te veel federale taken”