© Zhejiang Province Public Security Bureau

22 jaar lang schreef hij succesvolle misdaadverhalen. Nu blijkt dat auteur zelf brutale moorden pleegde

De geliefde Chinese schrijver en dichter, Liu Yongbiao, is gearresteerd omdat hij een gruwelijke viervoudige moord zou hebben gepleegd in 1995. De detectives kwamen hem op het spoor nadat hij een boek aankondigde over een schrijver die verschillende mensen ombracht, maar altijd aan de politie wist te ontkomen.

mrra

Liu Yongbiao was een gerenommeerd schrijver in China, die onder andere de Anhui Literatuurprijs in 2013 op zijn naam mocht zetten. Hij publiceerde al 22 jaar zijn verhalen en schreef al meer dan 200 miljoen woorden. Eén van zijn verhalen werd zelfs verfilmd in een televisieserie van 50 afleveringen. De 53-jarige man had talent en zijn rauwe realistische misdaadverhalen werden gesmaakt door het publiek. Maar nu blijkt dat er heel wat meer dan fictie achter zijn werk zou kunnen zetten.

“De adembenemende auteur die moordde”

In de inleiding van zijn meest recente bestseller ‘Het Schuldige Geheim’ kondigde Liu Yongbiao een nieuw verhaal aan. Een literaire sensatie boordevol spanning en mysterie, zo schreef hij. Een vrouwelijke auteur zou daarin de hoofdrol spelen, die slinks aan de politie wist te ontsnappen, ondanks het feit dat ze een reeks gruwelijke moorden had gepleegd. Dat boek zou hij uitbrengen onder de titel ‘De Adembenemende Auteur die Moordde’.

Op 14 augustus stond de politie dan ook voor zijn deur. Want zij beseften dat niet zijn personage, maar hij zelf de dader was. “Eindelijk. Ik ben al jaren op jullie aan het wachten”, zou Yongbiao gezegd hebben tegen de agenten die hem vrijdag kwamen arresteren. “Ik heb 20 jaren in angst geleefd, wachtend op een arrestatie, maar ik wist dat dit moment zou komen. Hier heb ik altijd op gewacht.”

Viervoudige moord, één jongen van 13

Op 29 november 1995 zouden twee mannen in de Chinese stad Huzhou zijn neergestreken om daar in een hotel de gasten te beroven. Eén van de slachtoffers zou destijds terug hebben gevochten, maar dat bekocht hebben met zijn leven. Om die moord te verdoezelen zouden de twee daders nadien de twee uitbaters en hun 13-jarige kleinzoon hebben vermoord.

© Zhejiang Province Public Security Bureau

Jarenlang kon geen enkele detective de daders aanwijzen. Elk spoor liep dood en de zaak raakte in de vergetelheid. Tot nu. Dankzij recente technologische uitvindingen en een uitgebreid DNA-onderzoek konden de speurders 22 jaar na de moorden dan toch de daders aanwijzen: de 64-jarige Wang én tot hun grote verbazing de literaire auteur die met zijn pen iedereen wist te begeesteren.

Echo naar Nederlandse schrijver

De zaak doet opnieuw denken aan de Nederlandse schrijver Richard Klinkhammer, wiens vrouw Hannelore in 1991 plots verdween. De jaren die daarop volgde, probeerde de man een boek uit te brengen, waarin hij nadacht hoe hij op zeven verschillende manieren zijn vrouw had kunnen vermoorden. Eén van de meest onrustwekkende opties was het verpulveren van haar botten om die nadien aan de varkens te voeren. Negen jaar later vonden de autoriteiten de overblijfselen van Hannelore in hun boerderij, waarna Klinkhammer bekende. Zijn boek werd uiteindelijk gepubliceerd als non-fictie.

Ook de Chinese schrijver Yongbiao wil zijn boek ‘De Adembenemende Auteur die Moordde’ nog steeds uitgeven. Hij hoopt het werk nu van achter de tralies af te kunnen maken. De auteur zou ondertussen al een literaire brief naar zijn vrouw hebben geschreven waarin hij al zijn daden heeft opgebiecht.