Salah Abdeslam doorverwezen voor schietpartij enkele dagen voor aanslagen

De Brusselse raadkamer heeft donderdag Salah Abdeslam en Soufien Ayari doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor hun aandeel in de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Dat meldt het federaal parket. Beide zullen er moeten terechtstaan voor moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit. Salah Abdeslam was vrijdag niet op de zitting aanwezig en werd niet vertegenwoordigd door zijn advocaat. De advocate van Soufien Ayari, meester Laura Séverin, was wel aanwezig.

Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid om het leven (36). Belkaid, ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid, werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Twee andere aanwezigen in het appartement ontsnapten. Uit onderzoek bleek dat een van hen Salah Abdeslam was. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. De tweede man die uit het appartement ontsnapte, was Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Beiden zullen nu voor de correctionele rechtbank moeten terechtstaan. Volgens meester Séverin zou het proces over de schietpartij mogelijk al in september ingeleid kunnen worden.

Lees meer over de aanslagen in Brussel