© Shutterstock

© I love coffee/ Ryoko Iwata

thumbnail: null
thumbnail: null

Dit is het beste moment voor een kopje koffie

Wie na het ontwaken meteen een kopje koffie naar binnen giet, denkt daar in het vervolg misschien beter twee keer over na. Hierdoor wordt de stimulerende werking van cafeïne mogelijk teniet gedaan en wordt je lichaam misschien wel tolerant aan het verkwikkende goedje. Je stelt je eerste kopje met andere woorden beter wat langer uit.

VVA

Koffie drinken nadat je net uit bed komt gerold, is geen goed idee. Dat benadrukt Ryoko Iwata, een Amerikaanse blogster, in een blogpost op haar blog I Love Coffee. De koffieliefhebster baseert zich hiervoor op een onderzoek uitgevoerd door de doctoraatstudent Steven Miller aan de Amerikaanse Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda.

Zijn onderzoek heeft uitgewezen dat de stimulerende werking van cafeïne hierdoor mogelijk teniet gedaan wordt en je lichaam misschien wel tolerant wordt aan het verkwikkende goedje. En hoewel niet iedereen op hetzelfde moment aan zijn dag begint, ondergaat ons lichaam blijkbaar wel quasi gelijklopende ritmes die voorgeprogrammeerd zijn en nauwelijks beïnvloed worden door onze gewoontes.

Dat blijkt ook het geval bij de vrijgave van cortisol die ervoor zorgt dat we ons alert en wakker voelen. Zo vindt een allereerste piek in de cortisolproductie meestal plaats tussen acht en negen uur 's morgens, het moment waarop de meesten een allereerste kopje koffie drinken. En net hierdoor wordt het effect van de cafeïne teniet gedaan en kan het lichaam sneller een tolerantie voor het goedje ontwikkelen.

Verder zou aangetoond zijn dat de inname van cafeïne tijdens pieken in de cortisolniveaus de aanmaak van cortisol ook zou verhogen. Omdat cortisol als een stressgerelateerd hormoon wordt beschouwd, zou dit indirect kunnen leiden tot schadelijke effecten op de gezondheid.

Ryoko Iwata ontwierp op basis hiervan een infographic met daarop de optimale tijdstippen om een kopje koffie te drinken, rekening houdende met de natuurlijke cortisolpieken. Die vinden plaats tussen acht en negen uur 's morgens, tussen twaalf en één uur 's middags en tussen half zes en half zeven 's avonds. Plan je een koffiepauze in? Dan is dit ideaal tussen half tien en half twaalf 's morgens en half twee en vijf uur 's namiddags.

Niet te missen